Az emberiség történetének egyik legnagyobb közönséget vonzó látványossága lesz az Egyesült Államokban hétfőn látható napfogyatkozás – állítják szakértők.Több mint 50 héliummal töltött, nagy felbontású videokamerákkal felszerelt léggömbről is közvetítik a hétfőn az Egyesült Államokban látható napfogyatkozást.

MTI

 A Montana Állami Egyetem kutatócsoportja a NASÁ-val közös projekt keretében több mint 50 héliummal töltött léggömböt bocsát fel nagy magasságba. A különböző helyszínekről felengedett, 2,7 méter magas ballonokat nagy felbontású videokamerákkal, fényképezőgépekkel és számítógépekkel szerelik fel, amelyek folyamatosan továbbítják a képeiket a földre. A ballonok percenként 300 métert emelkedve érik el a 24 ezer méteres magasságot. A földön a kutatócsoport szakemberei fogadják a képeket és tovább sugározzák a stream.live online csatornán. Ez lesz az első alkalom, amikor élő streameléssel továbbítanak képeket egy teljes napfogyatkozásról. A vállalkozás arra is alkalmat nyújt, hogy a tudósok tanulmányozhassák a Nap koronáját és a Hold pályáját.

A kilencvenkilenc éve nem látott teljes napfogyatkozás alatt az Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, egy, az egész országot átszelő sávban látható lesz, ahogy a Hold rövid időre teljesen kitakarja a Napot, így annak csak külső légköre, koronája látható az égbolton. A szakértők szerint a jelenséget a közösségi médián és az egyéb közvetítéseken keresztül nyomon követőkkel együtt, a természeti jelenség nézőközönsége akár rekorddöntő is lehet.

Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be. Kedvező időjárás esetén Oregontól Dél-Karolináig 14 államban lesz megfigyelhető a teljes napfogyatkozás magyar idő szerint szerint 19 óra 16 perc és 20 óra 48 perc között. Az “amerikai sötétség” hetek óta lázban tartja a tudósokat és a lakosságot. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig fog tartani. Ezen a területen nagyjából 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka 20 nemzeti parkon is átvonul.

Rengetegen utaztak el Oregon, Idaho és Wyoming távoli nemzeti erdőségeibe és parkjaiba, hogy onnan csodálják meg a természeti jelenséget, míg mások például egy illinoisi focistadionba váltottak jegyet, hogy tömegben élvezzék a látványosságot. Már több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok továbbra is azon igyekeznek, hogy felhívják a figyelmet a súlyos szemkárosodásra, amelyet a napfogyatkozás szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel való követése okozhat.

Számos műhold, repülőgép és több mint 50 meteorológiai léggömb fogja figyelni a napfogyatkozást, amelyet – köztük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is – élőben közvetítenek. A megfigyelésben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái is részt vesznek. Emellett a Földről több ezer privát teleszkóp is követi, amint a Hold elhalad a Nap és a Föld között. A rendkívüli természeti jelenségről részletes összeállítást tett közzé honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), két linket is feltüntetve, amelyekre rákattintva nyomon követhető a napfogyatkozás.