Bár a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben húsvéti idején is nélkülöznünk kell az ünnepi átszellemülés közösségi élményét, a kultúra természetesen nem veszett el, csak jelenleg az éterben történik. Az online térből és a televíziók kínálatából ezért összeszedtünk a húsvét vasárnapjához méltó közvetítéseket, műsorokat.

061.hu

Szentmisék és istentiszteletek

09:00-től televízióban és online

Országszerte online közvetítésekkel készülnek az egyházak a húsvétra, mivel a koronavírus-járvány miatt a hívek nem vehetnek részt szentmiséken, istentiszteleteken. A közvetítéseket többnyire az egyházi közösségek honlapján, Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján lehet követni.

  • Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke nagypéntek után húsvétvasárnap is tart istentiszteletet, amelyek a Budahegyvidéki Református Egyházközség YouTube-csatornáján lesznek láthatók, a vasárnapi istentiszteletet a Dunán is közvetítik délelőtt 9 órától
  • Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét vasárnap a Budavári Evangélikus Egyházközségben szolgál, az istentiszteletet a gyülekezet honlapján és YouTube-csatornáján közvetítik
  • Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szertartásai az egyházmegye Facebook-oldalán, valamint az EWTN-Bónum TV-n láthatók, a vasárnapi római katolikus szentmisét 11 órától a Dunán is közvetíti a budapesti Szent István-bazilikából
  • Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását Rómából délben sugározza a Duna Televízió. A pápa pontifikátusának nyolcadik húsvétján, rendhagyó módon, az üres Szent Péter térre néző erkélyről ad áldást Rómára és a világra

Fotó: Catholic Review

Andrea Bocelli húsvéti koncertje

19:00 – YouTube

Az üres milánói dómból közvetítik a világhírű olasz tenor húsvéti koncertjét,: az előadást vasárnap este élőben lehet majd látni a YouTube-on. Bocellit a történelmi katedrális orgonistája, Emanuelle Vianelli kíséri a koncerten, amelyen az Ave Maria és Mascagni Sancta Maria című műve is elhangzik. A Bocelli: Music for Hope – Zene a reményért – című koncert magyar idő szerint vasárnap este 7 órakor kezdődik Bocelli YouTube-csatornáján. Az előadás megszervezésében Milánó városán kívül a dóm, a Sugar Music, a Universal Music Group és a YouTube is közreműködött, és Bocelli a fellépésért nem fogadott el honoráriumot.

“Hiszek a keresztény húsvétban, a feltámadás egyetemes szimbólumában, amire mindenkinek – akár hívő, akár nem – igazán szüksége van most”

– írta közleményben világhírű operaénekes. A koncerttől függetlenül a sztártenor alapítványa pénzgyűjtést kezdeményezett, hogy ezzel segítse a járvány frontvonalában küzdő kórházi dolgozók védőfelszereléssel való ellátását.

Fotó: The Boston Globe

Mascagni: Parasztbecsület / Leoncavallo: Bajazzók

20:45/21:55 – M5

A milánói újságtulajdonosnak és évente meghirdetett operapályázatának köszönhetjük a két legnépszerűbb olasz egyfelvonásost. A két darab mondhatni ikeropera, egyik legfőbb közös vonásuk, hogy mindkét mű a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák talán legnagyobb képviselői.  Húsvétvasárnap az M5 kulturális csatorna hagyományos vasárnap esti közvetítéssorozatában az általában egyetlen előadás keretében műsorra kerülő, egymás után lezajló egyfelvonásost külön-külön rögzített előadásokban mutatja be az M5. A Parasztbecsületet egy 2017-ben, a sashalomi Krisztus Király Plébániában felvett változatában láthatjuk a képernyőn. A Sonzogno cég pályázatán 1890-ben Mascagni műve vitte el a pálmát, a kiadó azonban felfigyelt Leoncavallo művére is és két évvel később, a Parasztbecsület után mutatták be a milánói Teatro Dal Verme színpadán. Az Operaház 2015-ös Bajazzók-produkcióját Pinchas Steinberg dirigálja, a főbb szerepekben Kamen Chanev, Rost Andrea, Alexandru Agache, Szappanos Tibor és Nagy Zoltán hallhatók.

Az Operában hosszú évek óta töretlen sikerrel futó előadást a svájci Georges Delnon, a Hamburgi Opera művészeti igazgatója rendezte. Ez a megtörtént eseményeket feldolgozó, tragédiába fulladó előadást elmesélő mű a húsvét vasárnap, calabriai faluban játszódó Parasztbecsület állandó (szicíliai) párdarabjaként már-már kötelező néznivaló az ünnepek alatt.

A vándorkomédiások világának egy pillanatát villantja fel, a hajdani commedia del’ arte játékok ismert történetét idézi vissza, a megcsalt férj a hűtlen feleség és a csaló szerelmes sorsát, ám mindezt nem csupán színpadi játékként, hanem valóságként is. A két egyfelvonásos egyben is megtekinthető: a Teatro alla Scala Parasztbecsület/Bajazzók előadásáról készült felvétel 30 napig ingyenesen elérhető a Raiplay oldalán: ITT.

Parasztbecsület (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Gustav Mahler II. (Feltámadás) szimfónia – A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje

19:45 – Facebook

A Budapesti Fesztiválzenekar húsvétkor néhány napra felfüggeszti Karanténestjeit, és grandiózus előadásokat vetít le közönségének. Nagypénteken és nagyszombaton egy nemzetközi akció keretében J. S. Bach Máté-passióját osztották meg a Concertgebouw Zenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével. Húsvét vasárnap, hétfőn és az azt követő kedden pedig Gustav Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját játsszák le a Fesztiválzenekar előadásában, szintén Fischer vezényletéve, akit világszerte Mahler egyik legértőbb karmesterének tartanak. A BFZ pedig 2007-ben megkapta a klasszikus zene Oscarját, a Gramophone-díjat a Feltámadás szimfónia felvételéért, amiről korábban a The Washington Post kritikusa így nyilatkozott:

„Fenséges, mégis intim, elsöprő, mégis lágy, körültekintően megtervezett és briliánsan kivitelezett. Ez az egyik legjobb felvétel, ami a „Feltámadás” szimfóniából valaha készült”.

A koncerteket minden nap a jelzett időben követhetik zenekar weboldalán és Facebook-oldalán: ITT vagy ITT. A BFZ persze gondol az otthon ragadt családokra, gyerekekre is, ezért április 18-tól szombatonként 15 órától (ismétlés minden vasárnap) online Kakaókoncerttel jelentkeznek, lassan elő is lehet készíteni a pöttyös bögréket. Arra is keresik a megoldást, hogyan segítsék a zenepedagógusok munkáját, ezért a tervek szerint a hangszereket egyenként bemutató, játékos Hangszerkóstoló videókat is készítenek majd muzsikusaik – természetesen otthonról.

Fotó: BFZ – Facebook

A Passió

23:50 – Paramount Channel

Mel Gibson Jézus életének utolsó 12 órát bemutató filmje már a premierje előtt is durva viharokat kavart. Utána sem csitultak az indulatok, sőt, az enyhén szólva nem konvencionális megközelítésben antiszemitizmust, gátlástalan hatásvadászatot, a spirituális téma látványba fojtását firtatók és a hívő keresztények, akik nagy részét megérintette A passió, sokáig marták egymást a különböző fórumokon. Ami biztos, hogy Gibson arámi és latin nyelven beszélő alkotása mást mond hívőnek és nem-hívőnek, a brutalitás felszabadítása, Jézus/Jésua szenvedéseinek sokkoló és aprólékos ábrázolása így vagy úgy, de mindenkit a hatása alá von.

A dramaturgia egy olyasfajta kínkamrát épít fel meg a kereszténység alapmítoszának felidézéséhez, amelyet eddig a festészetben és ikonográfiában tapasztalhattunk meg.

A vallásos ábrázolások tradíciójának legismertebb motívumai köszönnek vissza a filmvászonról, a beállításokban például nem nehéz felidézni Caravaggio stílusát, fény-árnyék játékait. Csakhogy míg a régmúlt ábrázolások a betegségek és mindennapi brutalitás okozta fájdalommal együtt élő korabeli emberekhez szóltak, a modern mozgóképtechnika teljes arzenáljával felszerelt aussie filmsztár az elkényelmesedett, ugyanakkor a jelenkori borzalmak beszámolóin érzéketlenné vált néző számára még sokkolóbb dimenziót teremt.

John Caviezel, mint Jézus