A héten mutatták be a Kicsinyítés című filmet, amiben egy norvég újításnak köszönhetően úgy próbálják megoldani az emberiség legnagyobb problémáját, a túlnépesedést, hogy apróra zsugorítják az embereket. Ráhangolódásképp összegyűjtöttünk néhány minivilágot és makettkiállítását Magyarországról, ahová már rögtön költözhetnének is a kicsi emberek!

TR – 061.hu

1. Miniversum, Budapest

A Miniversum tulajdonképpen egy óriási terepasztal, amin nem csak Magyarország, hanem Ausztria és Németország nevezetességeivel is találkozhatunk. Kijelzőkön fotók mutatják be az építmények eredetijét, és néhol be még is lehet avatkozni a forgalomba: mozgásokat, hang- és fényhatásokat tudnak életre kelteni a látogatók.

Miniversum, Budapest. Fotó: taximagazin.hu

2. Mini Magyarország, Szarvas

A történelmi Magyarország és a Kárpát-medence mértani középpontján fekszik Szarvas, Szarvason az Arborétum, Arborétumban a Mini Magyarország makettpark. A két hektáron elterülő Mini Magyarország közel száz interaktív makettel várja a látogatókat, nem csak országunk, hanem Erdély, Kárpátalja és a Felvidék látnivalóival is. Gombnyomásra vonatok, hajók indulnak útnak, zene szól az épületekből.

Mini Magyarország, Szarvas. Fotó: minimagyarorszag.hu

3. Mini Hungary, Mórahalom

A szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit lehet megnézni makettek formájában. Az épületeket kultúrtörténeti értékük alapján válogatták ki: vannak várak, kastélyok, templomok, de látható a parkban a tokaji kaszinó, az ópusztaszeri Árpád-emlékmű, a kecskeméti Katona József Színház épületének vagy Petőfi szülőházának kicsinyített mása.

Mini Hungary, Mórahalom. Fotó: delmagyar.hu

4. Makettpark, Sopron

A park Sopron vármegye látnivalóit dolgozza fel, a látogatók megnézhetik többek között a mini Fertő-tavat is. A makettek célja, hogy a történelmi országrész klasszikus épületeit mutassa be, az ötletgazda és tulajdonos Bognár Csaba maga is közreműködött az épületek felépítésében.

Makettpark, Sopron. Fotó: kisalfold.hu

5. Mini Skanzen, Ászár/Mini Magyarország, Kisbér

A Mini Skanzen az ászári tájház melletti téren várja az érdeklődőket, maketteken keresztül ismerhetjük meg a Dunántúl népi építészetét. A közel 1500 négyzetméteres területen huszonkét épület – lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom – kicsinyített mása kapott helyet. A szomszédos településen, Kisbéren a tó mellett alakítottak ki az ország és a város nevezetességeivel berendezett makettparkot.

Baloldalt: Mini Skanzen, Ászár, jobboldalt: Mini Magyarország, Kisbér. Fotók: szepmagyarorszag.hu; kisber.hu

6. MagyarkertJakabszállás

A Magyarkert különlegessége ebben a listában, hogy itt nincsenek makettek, hanem az ország domborzatát és vizeit modellezték meg a készítők 1:1000 méretarányban, tehát nagyjából egy lépés – egy kilométer. A parkban számos programon vehetünk részt, és ha átlépjük az ország határait, akkor megnézhetjük például a Csodaerdőt is, ahol az egyik fa különleges koszorú formájú lombot növesztett. Az országmodell közepén egy tanyaház áll, amit az előző tulajdonos kérésére tartottak meg.

Magyarkert, Jakabszállás. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

7. Budapest makett a Bálnában, Budapest

A makettet már a hetvenes évek közepén elkezdték építeni. Léptéke egy az ötszázhoz, ugyanis ez a méret megfelelőnek látszott arra, hogy releváns építészeti információkat is megjelenítsen, miközben átfogó képet ad a város szövetéről. A makett fából készült, a főváros belső kerületeit jeleníti meg, teljes mérete közel 180 négyzetméter. A faanyag és a jelentős méret miatt a Bálnába való költöztetése előtt a makettet az elmúlt húsz évben csak néhányszor láthatta a közönség.

Budapest makett a Bálnában. Fotó: balnabudapest.hu

8. Országház Látogatóközpont, Budapest

Az Országház története című kiállításon találkozhatnak a látogatók az épület makettjével, melynek van metszeti része is, így a Parlament belső felosztását is meg lehet nézni. A hihetetlenül részletgazdag alkotás tízezer munkaóra alatt készült.

Vezető kép: minimagyarorszag.hu