Volt idő, amikor a Disneyland ride-jait a filmek ihlették, most viszont A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja című filmet már maguk a tematikus hullámvasutak inspirálták, de ez nem válik hátrányára a filmnek, ugyanis a Espen Sandberg és Joachim Ronning rendezte széles vitorlavásznú mozit a bámulatosan fényképezett és remekül megkomponált akciók miatt is érdemes megnézni, de maga a mese sem teljesen érdektelen.

PZL – 061.hu

Nincs a történetben semmi új, viszont izgalmasan pakolták egymás mellé a ponyvák és a klasszikus kalandregények fordulatait, és olyan látványos kalózkaland lett a vége, hogy nincs az a kiskamasz, aki ne szédülne bele a halálfejes zászlók, a titkos térképek, a csillagok és a mély tenger fürkészésébe. Nyilván készült egy kondíciós lista, hogy mely elemek azok, amikkel fel lehet turbózni egy kalandfilmet, és végül az alkotók arra jutottak, hogy biztos, ami biztos, semmit sem hagynak ki, így aztán a mélyen dekoltált ruhák, a hajóorrnál is feltűnőbb dús halmok, az évődés és a romantika sem maradt el, a tengeri csaták új dimenziót nyitó képsorokról már nem is beszélve.

A film kalandfilmes idillje – bár alapvetően az angolokkal való hadakozásról szól – olyan, mint a klasszikus kosztümös francia mozik világa, ugyanakkor nem áll meg ezeknél a naiv koreográfiáknál, például néhány lovas egyszerűen elvontat egy banképületet, de itt sem áll meg a dolog, egy eszelős hajsza kezdődik a széffel teli ház és az angol hadsereg között. Aztán: ott vannak a két egymás mellé került hajó ágyúira komponált párbaj tényleg új dimenziókat nyitó képsorai, a kettéváló tenger biblikus képsorairól már nem is beszélve. A film minden motívumot a végletekig hajt, és egy gigantikus szuper ponyva lesz a végeredmény, egy olyan eszelős mozi, amit a fekete gyöngy nevű szellemhajó vitorlavásznára vetítettek.

Aki azt hiszi, hogy már mindent látott a moziban, annak melegen ajánljuk a kísértetcápa tetemekkel vízisíző Jack Sparrow kapitány jelenetét, ami van olyan erős vízió, mint Garaczi László valószínűleg LSD-inspirálta víziója, mely szerint hősünk föld alatt síel, vakonddal a szájában. A karakterek nincsenek kidolgozva, mégis nagyon erős a jelenlétük, egyfelől, mert nagyon jók a maszkok, másfelől a színészek bravúrosan hozzák a jutalomjátéknak sem utolsó figurákat. Persze, a legerősebb alakítást Johnny Depp hozza, aki visszavett a karikatúraszerű fazonból, ami jót tett Jack figurájának, ennyi pont elég volt az illuminált dülöngésből, grimaszolásból és rocksztáros pózokból.

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszújának a legfeltűnőbb jelensége Carina Smytht alakító 25 éves Kaya Scodelario, aki ezzel az alakításával bejátszotta magát az első ligába. A Skins sorozatban feltűnt szépség pont olyan, mint a hatvanas évek nagy klasszikus filmjeinek színésznői, akik aztán csajos römi kártyákon, matricákon és reklámtáskákon tűntek fel. A film története természetesen hülyeség, de az, hogy a kincses térkép valójában az égre van írva, és hogy létezik egy sziget, amely az égbolt földi mása, nos ezek a romantikus ponyva motívumok minden nézőből kiszabadítják a kisfiút, aki egy kalóz szigeten várja, hogy a felnőttkori hasonmása eljöjjön hozzá, hogy megmutassa neki az igazi kincset, aminek a formája vagy Poszeidón szigonyára emlékeztet (amire a film hősei vadásznak), vagy valami másra, amit még az oviban elveszett. 

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
amerikai kalandfilm
rendezték: Espen Sandberg, Joachim Ronning
Szereplők: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites, Orlando Bloom, Sir Paul McCartney
bemutató: 2017. május 22.