Gyermekkorom legkedvesebb emlékei a húsvéti ünnepkörhöz kötődnek. Nem csak a tömérdek csokinyúl miatt, hanem szívesen emlékszem vissza a készülődésre: a rituális sonkavásárlásra, nyuszifészek építésre és a tojásfestésre. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A tojásdíszek elkészítését persze hatalmas tüdőmunka (most beugrott apukám pirosló feje), irdatlan rumli és óriási festéktenger kísérte, de a végeredményre mindig nagyon büszke voltam. Az általam pingált absztrakt hímes tojások a házunk központi tojásfáján díszlegetek, majd a locsolóknál kötöttek ki. Aztán ahogy felnőttem, a tojásfestéses családi bulik elmaradtak, emiatt külön öröm volt az a tojásfestő foglalkozás, amely az V. kerület szívében volt.

A belvárosi Józsa Judit Galériában, ha csak egy kellemese délelőtt erejéig is, megelevenedett a tojásfestés egyik ősi formája. A foglalkozáson Zsuponyóné Ujváry Mária a gömöri tojásfestés mesterfogásait mutatta be. A művelethez néhány alapdologra van csupán szükség: természetesen tojásra, méhviaszra, fogpiszkálóra és tojásfestékre. A mester által alkalmazott, egyszerűnek tűnő, gyors mozdulatok azonban a gyakorlatban mégsem olyan könnyűek, mint ahogy tűnik.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Kerekes András