Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Zeugma a török-szír határ közelében található. Nagy Sándor fővezére, Szeleukosz Nikator alapította kre. 300-ban. Később a Commagenei Örmény Királyság része lett, amit a rómaiak igáztak le kre. 72-ben. A rómaiak aztán itt állomásoztatták a negyedik „Scythica” légiót, lévén a város nevét is arról a hídról kapta, ami itt szelte át az Eufrátesz folyót, összekötve a várost a folyó túlpartján lévő Apamea településsel. A 10. századig éltek itt, a bizánci birodalom egyik határvárosa volt. Az arab hódítás, s később a török előrenyomulás azonban megszüntette a határokat évszázadokra. A híd elpusztult, Bizánc elbukott, így Zeugma végleg szellemváros lett.

SZILÁGYI ANDRÁS- Nullahategy.hu

A törökök a 17. században telepedtek le itt. Egy Belkis nevű apró falucska épült fel az egykori dicső város romjai mellett, a korábban nyüzsgő város öröksége azonban nem múlt el nyomtalanul. Már a 18-19.században is szinte „aranybányának” használták a város területét, hisz számos díszes érmet, fegyvereket találtak, amit aztán el lehetett adni akár a gazdagabb török uraknak, vagy később a nyugati utazóknak. Rájártak tehát Zeugmára, annak sírjaira, a katonai létesítményekre, amiket már ekkor vastag iszapréteg borított.

Zeugma vesztét és megmenekülését ugyanis ugyanaz okozta: az Eufrátesz. Az elhagyatott város egykor fényes palotáit, hatalmas csarnokait, fürdőit, bazilikáit idővel a folyton áradó Eufrátesz hordaléka kezdte belepni. Az árvízek elsodorták a falakat, de egyben megőrizték Zeugma legcsodásabb kincseit: a díszes mozaikokat. 2002-ben aztán megint hatalmas áradás volt a folyón, amit súlyosbított az is, hogy nem messze az ősi várostól építettek korábban vízerőművet a Birecik-gátat. A város végveszélybe került. A gát építésekor, a kilencvenes években kezdődtek el az első feltárások, 1996 és 2000 között feltárták a város alsó, a folyó által leginkább veszélyeztetett kerületeit. Több mint 65 ezer agyag-pecsétet, számtalan fegyvert, sírt találtak ekkor és ráleltek az első gyönyörű mozaikokra is.

10730911_10205586135239012_5519542647638814854_n
« 1 A 7 »

2002-ben viszont, a történelmi árvíznél kiderült, hogy már nem elegendő a korábbi tempó: a munkába angol régészek is bekapcsolódtak és a Zeugma feltárását végző projekt része lett az Oxford Régészeti Társaság valamint támogatja a Packhard Intézet és a Török Kulturális Minisztérium is. A 12 éve folyó ásatások most a végükhöz közelednek, de mint látszik, még most is kerülnek elő újabb csodák. A tervek szerint jövőre befejeződik a munka, és Zeugma újra a túristák kedvelt célpontja lehet, ha a tervezett rekonstrukciók, védőépületek is elkészülnek. A most megtalált mozaikok a kre.-i 2. századba készült, gyönyörű hellenisztikus alkotások. Merészen kombinálják a színes üvegeket, nemes köveket és mázas kerámiát. Jelenleg el vannak takarva, hogy biztosítsák védelmüket amíg a feltárás befejeződik. A projekt feje, Kutalmis Görkay professzor nemrég hozta nyilvánosságra a szenzációs leletek fotóit a helyi Hurriyet Daily News számára, akiktől mi is átvettük őket.

„Mostantól a mozaikok és a hozzájuk tartozó épületek helyreállításán és megőrzésén fogunk dolgozni. Azt tervezzük, hogy az ideiglenes tető helyett hosszú távú védelmet biztosítunk számukra. Úgy becsüljük, hogy a régi város 2000-3000 házból áll, mely közül huszonöt továbbra is víz alatt van. Ennek ellenére az ásatások kész lesznek jövőre, a Muzalar-háznak elnevezett, valószínűleg egykori helytartói palota végső feltárásával.” – nyilatkozta a vezető régész.

Forrás: laughingsquid.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •