Fát ültettek szerdán a Margit híd pesti hídfőjénél a 2019 májusában történt Hableány-sétahajó katasztrófája áldozatainak emlékére. A fa elültetésében Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere, Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Park Csul Min, Dél-Korea budapesti nagykövete segédkezett.

061.hu

Magyarország Kormánya a Hableány sétahajó áldozataira méltó módon kíván megemlékezni, ezért emlékhely felállításáról döntött. A Kül- és Külgazdasági Minisztérium és a Belvárosi Önkormányzat között létrejött megállapodás értelmében a beruházás lebonyolításával a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt -t bízták meg. Az emlékhely terveket a Kül- és Külgazdasági Minisztérium készíttette el, és a beruházás finanszírozója a Magyar Állam.

A kivitelezési munkálatok – tervezetten – 2021 május elejére befejeződnek, így az a kétéves évforduló időpontjában sor kerülhet az emlékhely avatására.

Az emlékhely látványterve

A monumentális méretű gránit tömbök jelképezik a két hajó összeütközésének erejét és sokkoló események hatását. Az egyik gránittömb tetején kialakítanak egy, a mécsesek, koszorúk és egyéb kegyeleti tárgyak elhelyezésére alkalmas felületet. A másik tömbön a tragédia rövid leírása és az áldozatok nevei szerepelnek, amelyeket meg is világítanak majd. A terület súlypontjában elhelyeznek egy páfrányfenyőt (Gingko Biloba), amelyet körbe ülőfelülettel látnak el. A térburkolat mintázata pedig a Duna hullámait idézi meg.

Az emlékhely látványterve

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én este ütközött a Dunán a nála jóval nagyobb Viking Sigyn szállodahajóval, amely maga alá gyűrte a Hableányt és az mindössze hét másodperc alatt a Duna fenekére elsüllyedt, a Margit híd lábánál. A sétahajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar legénység utazott. Az ütközést heten élték túl. A két évvel ezelőtti hajótragédiát követően a Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán állítanak emlékhely az áldozatokra emlékezve, ahol a baleset után spontán emlékhely alakult ki.

Vezető kép: MTI/Illyés Tibor