Február 8-án nyílik a 12. Budapesti Mangalica Fesztivál, a háromnapos, ingyenesen látogatható rendezvényen élőállat-kiállítással, mangalicából készült termékekkel, termelői piaccal, főzőversennyel, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.

061.hu

A fesztivál helyszíne az idén is a belváros, az V. kerületi Szabadság tér, ahol a látogatók találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel. A szervezők kiemelték, hogy amikor 2007-ben elkezdtek dolgozni az első fesztiválon, az egyik legfontosabb céljuk a hazai mangalica tenyésztők és termékkészítők megismertetésén kívül a hagyományteremtés volt, és ezt a célt sikerült is elérni, a fesztiválból valóban hagyomány lett.

A rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása: a kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

fotó: mangalicafesztival.hu