Fonyód februárban ismét megmutatja, hogy télen-nyáron tökéletes úti cél, sőt ilyenkor sokkal családiasabb a hangulat. A településen e hónap elején ismét kolbászból lesz a kerítés, ugyanis jön a X. Fonyódi Kolbászfesztivál február 10- 12 között a Zákányi Kálmán városi sportcsarnokban és környékén. Az esemény immár tizenharmadik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők, a házi kolbászok és szalámik, továbbá a házipálinka kedvelői előtt.

061.HU

A Fonyódi Kolbászfesztivál hagyományt teremtő céllal 2010-ben rendezték meg első alkalommal. A sikerét igazolja, hogy azóta többszáz csapat mutatta be az ínycsiklandó finomságaikat a nagyközönség részére. Még a hazai kolbászcsászárság fellegvárából, Békéscsabáról is érkeztek szakértő kolbászkészítő mesterek. Az ország minden tájáról és határainkon túlról is ellátogattak a Balaton partjára a szakértő kolbásztöltők.

A Balaton legnagyobb téli gasztronómiai programja a Fonyódi Kolbászfesztivál 2023-ben is remek kulináris élményekkel várja az ínyenceket, immár kettő színpadon. A hosszan tekeredő kolbászokon, a sajtkülönlegességeken és túlcsorduló pálinkákon kívül a program kiváló színvonalát még remek és szórakoztató előadások, néptánc és népzenei bemutatók, hazai és nemzetközi könnyűzenei előadók és koncertek garantálják. 

A fellépők tekintetében is nagy neveket sikerül levadászni az eseményhez, ugyanis ingyenes koncertet ad a legenda Nagy Feró, Rudán Joe, Dévényi Tibi bácsi, a dj Naksi Attila, de a fiatal sztárok  és közönségkedvenc zenekarok közül is akad szép számban, úgy mint Lotfi Begi, Regán Lili, a Rio vagy épp a Delta együttes. 

A rendezvény idén a fenntarthatóság jegyében komoly lépésre szánta el magát, ugyanis a szervezők száműzik a műanyagpoharakat, és az italok jó minőségű, megjelenésében is mutatós, fiatalos, formabontó poharat kapnak, vagyis jön a repohár. Ezzel a tervek szerint 60-70%-kal csökken a műanyaghasználat ezen a megmozduláson. 

Idén ismét lesz jótékonysági sztár kolbásztöltés és licit, amelynek alkalmával a település büszkeségeinek, a Fonyódi Kishuszár Bandérium számára gyűjtenek. A Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület 1998 októberében alakult, azzal a céllal, hogy múzeumot hozzon létre Fonyódon. 2015 szeptemberétől hagyományőrző tevékenységüke a „Fonyódi Kishuszár Bandérium” befogadásával bővítették. A gyermekcsapat hazánkban elsőként alakult az 1848-as huszár hagyományok őrzésére. A tevékenység továbbfolytatásához szükség van még autentikusabb ruházatra, felszerelésekre, hiszen az óvodásokból középiskolások lettek. Megnövekedett az igény a tevékenységi kör kibővítésére, tüzérség, gyalogság jött létre. A befolyt támogatás összegével a folyton növekvő gyermekek ruházatát szeretnék frissíteni.

Azért nem menjünk el amellett sem, hogy a fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, kizárólag helyi borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket.

RÉSZLETES PROGRAM

Február 10.

Sportcsarnok
16:00 Csizmás Kandúr ( mesejáték)
17:00 Jótékonysági sztár kolbásztöltés és licit
19:00 Kolbászok éjszakája ( 18+)
Dj.Forkman, Peat Jr &Fernando feat Sheela, Delta élő koncert, Dj.Naksi

Party sátor
17:00 Tschepen Tamás Zongora
19:00 DJ.Tib Retro Party

Február 11.

Sportcsarnok
10:30 Kolbásztöltő verseny megnyitója, köszöntők
10:45 Néptánc bemutató
11:30 Silver zenekar
14:00 RIO buli zenekar
16:00 Dévényi Tibi Bácsi
18:00 Eredményhirdetés
19:00 Kolbászok éjszakája (18+)
Dj. Forkman, Nagy Feró, Regán Lili, Lotfi Begi X Fiends, Kollányi Zsuzsi, Nagy Adri

Party sátor
10:00 Tschepen Tamás Gitár
12:00 Markó Krisztián Harmónika
14:00 Rudán Joe akusztikus
16:00 Dj.Forkman retro party
18:00 Dj Tib funky party

Február 12.

Sportcsarnok
11:00 Balatoni Települések és Somogy megyei települések Kolbásztöltő Bajnoksága köszöntő, megnyitó
Napközben a színpadon bemutatkoznak a települések fellépőkkel, produkciókkal
kb 14:30 Dj Dominique Fergeteg party
16:00 Eredményhirdetés

Party sátor
12:00 Markó Krisztián harmónika
14:00 Tschepen Tamás zongoraelőadás