Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ötven-száz fős tömegek „sétálnak” együtt a belvárosban hétvégente, a résztvevők a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) kanapétúráján keresztül ismerhetik meg a főváros legérdekesebb utcáit élő, Zoom közvetítésen keresztül. A virtuális sétán egy idegenvezető mutatja be Budapest történelmét, és oszt meg érdekes helytörténeti részleteket az otthonról bekapcsolódó túrázókkal. A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. December 18-án a Világörökség részét képező, a Belvárost és a Városligetet összekötő Andrássy utat fedezhetik fel az érdeklődők.

061.hu

Hétről hétre nő az őszi kanapétúrák résztvevőinek száma. A járványhelyzet miatt Zoom-on rendezett fővárosi idegenvezetésekre hatalmas az érdeklődés, hiszen a túrán élőben kérdezhetnek a résztvevők, és még fázniuk sem kell a séta közben.

„Októberben bejárhattuk a Hajós utcát, a Kecskeméti utcát, Újbuda egy részét és nyomoztunk Kolodko Mihály szobrai után. Novemberben megismerhettük a Népszínház utca különleges fűszereseit, a Palotanegyedet, a Batthyány tér környékét és végül Óbudán láthattuk, hogyan hasznosul újra egy régi gyárépület. Bár a módszert a kényszer hívta életre, hasznosnak bizonyult azok számára is, akik a járványtól függetlenül se tudnának egy gyalogos túrán részt venni. Az új ismeretek, élmények így mindenki számára elérhetővé válnak, aki rendelkezik egy okoseszközzel és internettel” – mondta el Király Gabriella, az esemény egyik főszervezője.

A soron következő kanapétúrán, december 11-én Belső-Ferencvárosban sétál majd a városrész helytörténésze és egy operatőr, akiket virtuálisan akár százan is követhetnek. Szombaton a Nagykörút titkait ismerhetik meg, végül december 18-án pedig a Világörökség részét képező Andrássy utat fedezhetik fel azok, akik regisztrálnak az eseményre a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) weboldalán.

Regisztrálni ITT lehet.

December 18-án a Világörökség részét képező Andrássy úton tehetnek virtuális sétát a regisztrálók. A séta útvonalát az Andrássy út első szakasza képezi az Oktogonig.

A „városligeti sétányút” gr. Andrássy Gyula szorgalmazására és az FKT irányításával valósult meg. A grandiózus vállalkozás eredményeit elégedetten konstatálta őfelsége Ferenc József császár és magyar király, amikor kíséretével Budáról a Sugárúton át a Városligetbe kocsikázott, majd meglátogatta az Operaházat és felavatta a Millenniumi Földalatti Vasutat. 1896-ot írtak ekkor. Budapest nagykorú lett, világváros.

A 60-70 perces program keretében a Váci körút (Bajcsy- Zs.u.) sarkán épült Fonciére-palotától az Oktogonig sétálnak – Hermész pártfogoltjainak palotabérházai, bér (palota) házai mentén. Meglátogatják a Nemzetközi Építészeti Nívódíjat nyert Hotel Moments Budapestet, amely báró tornyai Schossberger Henrik palotájának impozáns tereit megőrizve, újragondolva várja szállóvendégeit. Az Andrássy út egykori kávéházainak hangulatát idézendő körülnéznek a Művész kávéházban is. Keresztezik a „pesti Broadwayt”, Pest mulatónegyedét. Meg-megállva egy-két világmárka kirakatánál sétájukat az Oktogonnál zárják.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •