Ötven éve, 1968 novemberében jelent The Beatles ún. fehér albuma. A hófehér coveren csak dombornyomatban olvasható a zenekar neve, minden más csak a vakító fehérség. Olyan ez, mint egy hófehér sírkő. És igen, ez már egy ún. válságlemez, már mindenki érzi, hogy nincs minden rendben a Beatles-szel, még akkor is, ha a lemezt alapvetően zseniális számokból állították össze.

PZL – 061.hu

A Sergent Peppers albummal a Beatles felért az alkotói csúcsra, a White Album már inkább arról szólt, hogy megmutassa, hogy milyen sokoldalúak a fiúk. De ez is elég volt ahhoz, hogy a Sergent Peppers, a Revolver és az Abbey Road mellett ez az album szerepelt legtöbbet a „minden idők legjobb lemezei” típusú összeállításokban. Az USÁ-ban ez a Beatles-lemez fogyott a legjobban, ami azért is meglepő, mert a zenekar egyik legprogresszívebb, leginkább kísérletező munkája. Most demókat tartalmazó bónuszlemezzel újra megjelent a Beatles hófehér monolitja, de ezeket az akusztikus változatokat inkább csak gyűjtőknek ajánljuk.

A White Album tele van emblematikus számokkal, ott van a Back in the USSR, mely egy afféle Beach Boys-parafrázis, az Ob-La-Di, Ob-La-Da tingli-tanglija, mely megihlette Frenreisz Károlyt is, a dal motívumai visszaköszönnek a Tölcsért csinálok a kezemből című Zalatnay-számban. Talán a lemez legemlékezetesebb száma a keményebb hangzású Helter Skelter, mely a vidámparkok spirális hintájáról szól, a Beatles-rajongó Charles Manson viszont inkább üzenetnek vélte, mellyel zenekar meghirdette a faji háborút. A Dear Prudence-nek – amit a Siouxsie and The Banshees is feldolgozott – Mia Farrow húga a múzsája. A lemez egyik legviccesebb és legkarcosabb Lennon-dala a Glass Onion, melyet Lennon azoknak a rajongóknak címzett, akik mindenféle összeesküvés-elméletet és titkos üzeneteket kerestek a borítókon, a sorok között. Hm. 

Az első album dalai talán erősebbek, mint a kettes korong felvételei, George Martin is azt javallotta a most már önállóvá váló fiúknak (ez volt az Apple első Beatles-munkája), hogy egyetlen lemezt rakjanak össze a jobban sikerült dalokból, de a fiúk hajthatatlanok voltak. Már azzal is bentebb lettünk volna, ha valamelyik kevésbé sikerült szám helyett a Hey Jude-ot választják. A híres fehér borítót Richard Hamilton tervezte, a zenekar nevén kívül nincs más belevésve a borítóba, innen már a mi dolgunk, hogy mit kezdünk ezzel a fehérséggel, hogy milyen színeket viszünk fel rá.

Beatles
White Album
Universal
94 perc 30 szám