A csábítás egyik legősibb módszere, amikor a nők egy szexi fehérneműbe öltözve mutatják meg bájaikat a férfiaknak. Hosszú és komoly kutatómunkát igényel a legszebb szettek felkutatása, ám a 061.hu most egy olyan fiatal magyar tervezőnőt ajánl a figyelmetekbe, akinek munkái egyediek, bájosak és egyben vadítóak is. A FRKS Lingerie márka tulajdonosával, Farkas Zsófiával beszélgettünk. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

Hogy született meg a márka ötlete? Milyen alkalmakra és melyik korosztály rendeli meg a darabokat?
Bécsben az Erasmus ösztöndíjas félévem alatt terveztem először fehérneműt, majd miután végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán úgy éreztem, hogy ezt szeretném folytatni, mert még sok lehetőséget láttam benne. A fehérneműimnek van egyfajta bájos, kedves hangulata, persze próbálok minél szexibb darabokat készíteni, de a hímzés miatt inkább az előbbi két jelző illik jobban rájuk, és a vevőim is ezt a hangulatot keresik. Azt gondoltam, hogy elsősorban fiatalok fogják rendelni, de idősebb korosztályokból is vannak vásárlóim. Ilyenkor tavasszal-nyáron sok az esküvői szett megrendelésem, de csak úgy maguknak is rendelnek a lányok, de előfordul, hogy férfiak rendelnek meglepetésként egy-egy darabot.

Szerinted létezik fehérnemű divat?
Nem látok a fehérneműknél azt a markáns trendet, amit ruháknál a divatiparban. Inkább úgy érzékelem, hogy ha egy márkának van kialakult stílusa, akkor ahhoz ragaszkodik, és azt újítja meg minden szezonban új anyagokkal, vagy színekkel. Ha egy márkára a csipke, vagy a pántos hámok használata a jellemző akkor kitartanak annál, csak épp mindig más színekkel vagy fazonokkal variálják.

íyy

 Fehérnemű fronton mik az alapdarabok, amiknek minden nő repertoárjában szerepli kell? 
Soha nem voltam alapdarabos típus, úgyhogy erre nem igazán tudok válaszolni. Mindig úgy vásárlok fehérneműt, hogy tetszik-e a színek és az anyagok együttes hangulata vagy nem, de talán a fekete bugyi+melltartó szettet mondhatjuk alapdarabnak.

Számodra mi a tervezésnél a legfontosabb szempont?
Az összhang a színek, a minta és a fazon között. Persze fontos a kényelem is, de mivel nem hétköznapi darabokat tervezek, ezért akkor vagyok elégedett, ha mint egy művészeti alkotás esetén is, rendben van a darab kompozíciója.

Milyen anyagokkal dolgozol? A fehérnemű készítés mennyivel nehezebb, mint mondjuk egy blúz megvarrása? Sokkal nehezebb ezekkel az elasztikus apró anyagokkal dolgozni? Igényel valami speciális eszközt?
Leginkább elasztikus tüllel dolgozom, de próbáltam már selymet is, az aktuális kedvencem pedig egy elasztikus organza. Nagyon sok koncentrációt igényel egy-egy darab összeállítása, de nem mondanám, hogy nehezebb, mint egy blúz megvarrása, mindkettőnél oda kell figyelni a letűzéseknél a szélek szabályos követésére.

yy

Mi egy darab megtervezésének, elkészítésének a folyamata?
Először kitalálom, a mintát, majd lerajzolom, hogy lássam az arányokat és a színeket együtt, és ha jónak találom, akkor felrajzolom a szabásmintát, majd a hímzés mintáját. Ez után következik a hímzés, majd végül a varrás.

Hogy születnek az egyedi minták? Te tervezd őket?
A mintát mindig én találom ki és rajzolom meg. Az ötletet viszont sokszor a megrendelők adják, van, hogy kedvenc állatot vagy virágot kérnek a szettekre, de az is előfordult, hogy csak a színeket adják meg, és a minta, fazon megtervezését teljesen rám bízzák. A mintatervezésnél fontos az egyszerű, határozott vonalvezetés. A hímzés miatt ezt szem előtt kell tartanom, s mivel az elasztikus anyagokon nem használhatok akármilyen öltéstípust, fontos, hogy azok is rugalmasak legyenek. A legismertebb motívumom a farkas, ez a család- és egyben a márkanevemből ered, sokszor illusztrációkból, filmekből merítek inspirációt, de sokszor a megrendelők adnak ötletet.

fehérnem

Németországba költöztél. A magyar vásárlók hogy érhetik el a fehérneműidet? Előfordul még, hogy itthon árulsz egy- egy design vásár alkalmával?
Januárban költöztem ki, így jelenleg csak online lehet rendelni tőlem az etsy.com-on, de folyamatban van a honlapom kialakítása is. Bármilyen egyedi ötlettel, vagy kérdéssel meg lehet keresni akár az etsy-n, vagy akár facebookon is.

Szerinted egy fehérneműnek mit kell sugallnia? Milyen érzéseket kívánsz kiváltani azokból, akik az általad készített darabokba bújnak?
Nem szeretem az “agresszívan” erotikus darabokat, szerintem egy fehérneműnek kényelmesnek kell lennie, hogy ne feszélyezze a viselőjét, és illeszkednie kell viselője személyiségéhez. Azt szeretném, ha a vásárlóim úgy éreznék magukat az általam tervezett darabokban, mintha rájuk öntötték volna őket.

A fehérnemű formájának kiválasztásánál milyen szabályokat kell betartani? Volt már olyan, hogy valakinek azt mondtad, ne az általa kívánt típust válassza, hanem egy másikat, mert az alkatához más illett…
Fontos, hogy tisztában legyünk a méreteinkkel, és ehhez a megfelelő nagyságú fehérneműt válasszuk. Mivel nem készítek merevítős melltartót, a nagyobb mellméretű hölgyeket vissza kell utasítanom, mert bár tudok a méretükben háromszög melltartót készíteni, de az nem fog olyan jól tartani, mint egy merevítős. De a legutóbbi kollekcióm jó példa arra, hogy a fehérneműim különböző típusú lányoknak is jól állhatnak. Marinka Zsuzsanna Alexandrovna fotóssal három különböző városban – Párizsban, Firenzében és Budapesten – fotóztunk kilenc egészen különböző lányt, akik egy nyitott felhívásra jelentkeztek: tehát egyáltalán nem csak modellekkel dolgoztunk. Volt közöttük színész, archeológus hallgató, fotós, sőt zenész is. A sorozat jól megmutatta, hogy mennyire inspiráló lehet a női test sokfélesége, és hogy a fehérneműim egyáltalán nem csak modelleken és modellalkatú lányokon állnak jól.

Fotók: Farkas Zsófia