Az augusztus 25-én elhunyt Kossuth-díjas íróra, Fejes Endrére emlékeznek a kultikus regényéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés dráma premierjével a Pesti Színházban. A darabot Szász János rendezésében, Presser Gábor zenéjével mutatják be vasárnap.

MTI

A felkavaró regényt maga Fejes Endre dolgozta át színdarabbá, majd a Vígszínház felkérésére Presser Gáborral közösen elkészült a zenés változat is, amelyet Marton László rendezésében mutattak be 1977-ben. A Pesti Színházban most Szász János és Presser Gábor Kovács Krisztina dramaturg közreműködésével új változatot készített: új hangszerelésben, új dalokkal, és eredeti dokumentumrészletekkel, tanúvallomásokkal gazdagodik az ismert történet – írják a színház közleményében. A hatvanas években játszódó történetet egy megtörtént bűnügyet dolgoz fel. Egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik szerelemről, házasságról és fényűző külföldi életről álmodtak.

A Pesti Színház új produkciójában a főszerepet a teátrum új tagja, Wunderlich József alakítja, partnerei Tornyi Ildikó, Kiss Diána Magdolna, Járó Zsuzsa, Börcsök Enikő és Bata Éva lesznek. “Nagyon sok mindent szeretnék elmondani arról a félelemről és bezártságról, ami a hatvanas években nagyon jellemző volt erre az országra. Ez egy eredeti történet, hiszen tudjuk, hogy 1962-ben megtörtént. Lényeges része az előadásnak, hogy eredeti dokumentumok kerültek a darabba, amelyek abban segítenek, hogy jobban megismerjük a bűn útját. A zene gyakorlatilag a próza fokozása. Hihetetlenül vad, érzelmes és érzéki. Nagyon drámainak érzem Presser Gábor szerzeményeit. Fontos részei a darabnak” – idézi a közlemény Szász János rendezőt.

“Nagyon sok múlik azon, hogy Szász nem akarja véka alá rejteni, hogy a főszereplő, a +sötét ruhás fiú+ egy gyilkos, egy kicsit keményebb legény, mint ahogy általában mi szeretnénk látni, úgyhogy ehhez képest kell nekem is dolgozni a zenén” – fogalmazott Presser Gábor. A színház ajánlója szerint Szász János és alkotótársai egy modern, mai, mégis a mű eredeti korát megőrző előadást terveztek, amely miközben felidézi a 60-as évek Magyarországának szűk levegőjét, univerzális kérdésekről beszél őszinte, kendőzetlen hangon. Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író augusztus 25-én hunyt el. Szeptember 15-én ünnepelte volna 92. születésnapját.