A Magyarországon tavaly publikált Égig érhetne az ének című, fehér színű, eredetileg Romániában, 1978-ban megjelent Metropol album után Moiras Records kiadta a zenekar The Black Box című fekete borítós vinyl albumát. A dolog többszörösen kuriózum. Elsősorban azért, mert  nagyváradi zenekar első, 1978-as albuma nem a világ szerencsésebb felén, hanem a Ceaușescu-féle betonkemény diktatúrában, egy két vállra fektetett városban született, olyan nyelvi-kulturális közegben, ahol éppen nem volt jó magyarnak lenni.

PZL- 061.hu

Kuriózum azért is, mert The Black Box anyaga versenyképes hard-rock produkció volt, számos partiumi sajátossággal, arról nem beszélve, hogy a 2016-os lemezből csak 275 db készült. 1978-ban még nem tudták a zenekar tagjai, hogy a következő magyar nyelvű albumukra közel négy évtizedet kell majd várniuk. Igaz, hogy a román Electrecord 1979 és 1986 között három további önálló LP albumot adott ki tőlük, de ezeken a kiadványokon a zenekarnak már román nyelvű szövegeket írtak elő. A magyar nyelvű dalok egy része szerencsére fennmaradt, amit részben a Román Televízió magyar adásának köszönhető, illetve  a csapat házi stúdiójában is lapult néhány magyar nyelvű hangszalag.

mg_the-black-box-2015-moiras_front

Több felvételnél a lemezgyári stúdióban készült zenei alapra keverték rá a magyar éneksávokat,  így romániai viszonylatban  jó hangminőségűek mondhatóak e felvételek, melyek tehát magyarul csak 2016-ban láttak napvilágot. Egyébként a szövegeket a Metropol először mindig magyarul írta meg, de a magyar változatokat akkor csak a partiumi illetve a székelyföldi közönsége hallhatta. A Metropol ötödik vinyl nagylemeze tehát a nyolcvanas évek fordulóján született a magyar nyelvű dalokat gyűjti egybe, aminek hangképe részint a hatvanas évek végi hard-rock sormintákhoz, illetve a korai Skorpió, a P.Mobil és az Omega 1972-es zenei világához áll közel. Tehát a The Black Box szépen megmutatja azt a fejlődési ívet, amikor a beat összeért a hard-rockkal, amikor már dominánsabb volt a keményebb megszólalás.

Az Európa egyik legnagyobb ügynöki hálózatát fenntartó kommunista diktatúra nyomásának ellenére is európai megszólalást produkáló Metropol létezése is érthetetlen, hiszen Nagyvárad román világában ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Az Itt maradtam egyedül című felvételből a kisebbségi lét, a magára hagyott magyarság egzisztenciális félelme is kiolvasható, az Üres tenyerek vagyona részint a Taurus Szólíts meg vándorjának az alapriffjével rokon, amivel semmi gond nincs, hiszen ez a riff a műfaj egyik vándormotívuma…

15391112_10209263709004606_59805215769629212_n

A Segítség című remekül meghangszerelt hard-rock dal az egyik legkiérleltebb ajánlat a lemezen. A kérdés: hogy be tudott volna-e 1978 körül futni a Metropol Magyarországon? Simán, mind hangszeres tudásban, mind kiállásban, attitűdben abszolút versenyképes lett volna az anyaországi mezőnyben. A Segítség és az Egyszerű dal megjelent román nyelven a Metropol 3 című 1980-as LP-n, amely a legkeményebb 1989 előtt Romániában megjelent rocklemeznek bizonyult. És hogy fokozzuk a tétet, a Metropol létezik, oly’ annyira, hogy ezt a különleges és kivételes gesztusként felfogható albumot december 27-én, mutatják be a Muzikumban. 

A zenekar felállása: ORBÁN ANDRÁS & SZÁSZ FERENC – ének–gitár | TRIFÁN LÁSZLÓ & DOBOS JÓZSEF – akusztikus gitárok, vokál | TRENDLER JÓZSEF – dobok | VIRÁNYI ATTILA – basszusgitár, vokál

Metropol
The Black Box LP
Moiras Records, 2016
10 dal 19 + 20 perc