Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

D18 lehetne aktaszám, egy titkos ügynök neve, de szerencsére sokkal kellemesebbre is asszociálhatunk: a D18 egy vadonatúj kávézó a Dessewffy utcában. Az utca többek között arról nevezetes, hogy tízből nyolc ember nem tudja leírni helyesen a Dessewffy nevet, sőt kiejteni sem tudják, amiben a taxisok járnak az élen: „én magát a Desefi utcába tudom elvinni, mert ilyen van, de Dezsőfit nem ismerek.” A 18 – nyilván már kitalálták: a házszámra utal. Dessewffy 18. Meg is érkeztünk.

P.Z.L. – 061.hu

A Dessewffy utca nem tartozik a buli-túrák célpontjai közé, inkább menekülő útvonal, de ez nem jelenti azt, hogy meg is menekültünk. A Teréz körút a Jókai utca, vagy éppen a Nagymező lövészárkai nem kímélték, a környéket fejvesztve hagyták el a családosok. Közismert ugyanis, hogy lassan nem maradt „őslakos”, aki megjelenne egy lakógyűlésen, mert lassan mindenki emigrált a magára hagyott Belső-Terézvárosból, aki megtehette. A kerület vezetői a városrészre eresztettek a félmeztelen, félrészeg, félőrült angol turistákat, aki ha nem rúgják szét a parkoló autókat, akkor lehányják. Belső-Terézváros még nem esett el teljesen, félig kivéreztetve agonizál.

D18 Caffee Dessewffy utca 18-20 2016.05.31. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mi az, ami maradt a kerületből? Itt van az Andrássy út kopott eleganciája, és a felszabadultabb, vidámabb Hajós utca (amit mégis sikerült élettel megtölteni), és ott van a Nagymező, ami olyan, mint egy meglékelt szennyvízcsatorna, nívótlan presszióval, kocsmáival, ahol mindenki olyan részeg, hogy a trolivezetők naponta könyörögnek, hogy tegyék át őket olyan vonalra, amely nem érinti a Nagymezőt és a Király utcát. A D18 kávézó pont a többé-kevésbé kulturált Hajós utca és a a Nagymező utca (ridegtartású, partyállatok vonulási útvonala) között található, kb. félúton. Most nyílt a hely, és és úgy néz ki, hogy a Hajós franciás eleganciája felé gravitálnak.

D18 Caffee Dessewffy utca 18-20 2016.05.31. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A D18-nak tehát fontos küldetése lehet, eldönthetik, hogy merre billen a mérleg nyelve Belső-Terézvárosban. A D18 eleve csak 22.00 óráig van nyitva, tehát még azelőtt bezár, hogy a zombik rászabadulnának a városrészre, de addig is felmutathatják, milyen az, amikor egy csapat köszönő viszonyban van a kávékultúrával. A kávézó komolyan gondolja a jó példát, mert nemcsak kiváló pörkölésű Vergnano kávéval kényeztetik a betérőket, hanem majd könyvesbolt részleggel is.

Magát az épületet egyébként néhány éve újították fel, ha minden igaz, a két háború között bordély is működött itt, de ha így is volt, ez mára már inkább a kultúrtörténet része. Arról a házról beszélünk, ahol egykoron az Ability park is üzemelt, aztán voltak itt nyögvenyelős karácsonyi vásárok is, szóval a legjobb, ami történhetett a hellyel az volt, hogy itt egy kávéház nyílt. Alapvetően a minimál igézetében tervezték, ipari lámpák világítják meg a nyersfa jellegű asztalokat, a D18-nak van egyfajta skandináv hangulata, és lépcső és a galéria fémes hatása miatt némi loft-jellege is.

D18 Caffee Dessewffy utca 18-20 2016.05.31. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Kényelmesek kanapék, a székek velúrbőr hatásúak, a galérián is majd kényelmesem elheveredhetünk. Egyelőre finom szendvicsek, és a kávékhoz passzoló sütik (muffinok, répatorták, croissanok, sajttorták) várják a betérőket, de hamarosan levesek is felkerülnek az étlapra. És persze, limonádé, Aperol spritz is kapható, szóval, van itt minden, amivel túl lehet élni a nyarat a leasztfaltozott belvárosban.

D18 Caffee Bar and Bistro
Budapest, 1066 Dessewffy 18.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •