Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nem vitás, hogy a koronavírus által egyik leginkább sújtott ország, Olaszország, ahol a hatóságok bejelentették az egész ország teljes lezárását, és a lakosságot karantén alá helyezték. A pezsgő városok, strandok, síparadicsomok teljesen elnéptelenedtek. Róma, Velence, Padova és Firenze: csak néhány azon népszerű városok közül, amelyeknek világhírű terei már csak a magánynak állítanak emléket. 

061.HU

Radisics Milán magyar fotográfus, aki leginkább csodálatos drónnal készített munkáiról ismert, most egy különleges technikával örökítette meg az üres itáliai városok egy- egy pillanatát. “A webkamerák segítségével barangolhatunk a világ különböző tájain, és bepillanthatunk a járvány sújtotta helyszínek hétköznapjaiba. Fotósként én ezt a technikai lehetőséget használtam fel. A pillanatra várva figyeltem a webkamerák képeit, csak most a fényképezőgép gombja helyett a PrtScn billentyűt nyomtam a megfelelő időben.”- mesélte a fényképész.

Aki hozzáfűzte, korábban órákat kellett a késő éjszakában várnia, hogy a város egy üres pillanatát megragadja, most csúcsidőben is órákat kellett várnom a képernyő előtt, hogy egy-egy ember felbukkanjon a kamerák előtt. Szinte hihetetlen, hogy egy lélek sincs a Szent Márk téren, a Spanyol lépcsőn nem ül senki, a Piazza Navonát katonák őrzik, és Júlia erkélyénél sem fohászkodnak szerelemért a magányos turisták. Olaszország megállt, az emberek pedig karanténban várják a helyzet javulását.

A GALÉRIÁÉRT KATTINTS A KÉPRE! 

A karantén fogalma a 14. században született, hogy megvédjék a tengerparti városokat a járványveszélytől. A fertőzött kikötőkből Velencébe érkező hajók legénységét nem engedték azonnal partra szállni. Miután lehorgonyoztak, még 40 napot kellett a hajón tölteniük. Erre a „quarantino” kifejezést használták, ami eredetileg a quaranta giorni, azaz 40 napot jelenti. Emiatt készítettem én is pontosan 40 fényképet, majd utómunkával úgy dolgoztam fel őket, hogy érzékeltessem azt a különleges sötétséget amelyet a kényszerszünet Olaszországra borított.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •