“Rengeteget tudunk tanulni egymástól, hiszen annak ellenére, hogy egymás szomszédságában vagyunk, a színházi kultúránk igencsak eltér egymástól: érdekes rendezői, művészi megoldásokat lehet tapasztalni egymás előadásaiban, ami mindenképpen előreviszi a négy ország művészetét” – fogalmaz Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó főszervezője. A rendezvény – amelyet június 24. és 27. között, ezúttal új helyszínen, Nagymaroson rendeznek meg – nem titkolt célja, hogy minél több embert kötelezzen el a színházba járás mellett, valamint az, hogy elősegítse a kulturális párbeszédet a V4 országok között. 

MM – 061.hu

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót, ezúttal Nagymaroson. Hogy esett a választás erre a helyszínre?
Nagymaros egy sokkal autentikusabb, szebb és menőbb helyszín tud lenni az előzőnél: ott a homokos Duna-part, a gyönyörű ősfák, a lankás vízpart, sokkal vadregényesebb és romantikusabb helyszín. És ami talán a legfőbb erénye a természeti szépségek mellett, hogy fantasztikus a panoráma, szemközt rálátás nyílik a visegrádi várra.

A tavalyi rendezvény elmaradt, de az idei program 95 százalékban megegyezik az előző évre tervezettel. Melyek azok, amelyeket mindenképpen kiemelne az idei felhozatalból?

A missziónk, hogy minél több embernek megmutassuk a színház varázsát, minél több embert kötelezzünk el a színházba járás mellett.

Ezért is törekszünk arra, hogy a zene és a színház ilyen szinten kapcsolódjon egymáshoz a fesztiválon. Aki eljön a színházi előadásokra egy olcsóbb jegyáron, az a színházi előadás megtekintését követően bemehet a koncertekre is. Így szeretnénk inspirálni az elsősorban a könnyűzenei programok iránt érdeklődőket, hogy a színházi előadásokra is ellátogassanak. Csütörtökön a lengyel előadással kezdünk, pénteken lesznek a szlovák, szombaton a cseh előadás, vasárnap pedig a négy ország közös, kéthetes workshop keretében készült Changes című produkcióját láthatják a nézők Feledi János rendezésében. Rendkívül erős az idei line-up is: itt lesz Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega, a Halott Pénz, a Punnany Massif és még sokan mások. De a fiatal, feltörekvő bandákról sem feledkeztünk meg, ezért hívtuk meg idén is a Carson Comat, vagy Dánielfy Gergő és az Utazókat, és mindenképpen kiemelném a Russkaja-t is, akik két éve elképesztő hangulatot teremtettek a fesztiválon, szerintem idén sem lesz ez másként.

Minden évben az egyik legizgalmasabb program a workshop előadás. Az idei, Changes című előadást Babits Mihály Hazám! című verse ihlette, a darabban szlovák ének, magyar népdal, cseh vers és lengyel zene lesz. Mit gondol, egy ilyen előadás mennyiben járulhat hozzá a V4-ek közötti kulturális összhang kialakításához, megteremtéséhez?
Szerintem nagyban hozzájárul, az egyik célunk éppen ez a fesztivállal, hogy elinduljon egy párbeszéd, hogy a kulturális folyamatok részesévé, alapkövévé váljunk. Rengeteg szuper nemzetközi kapcsolat született a fesztiválon. Barátságok, munkakapcsolatok köttettek a négy nemzet között, és valóban rengeteget tudunk tanulni egymástól, hiszen annak ellenére, hogy egymás szomszédságában vagyunk, a színházi kultúránk igencsak eltér egymástól: érdekes rendezői, művészi megoldásokat lehet tapasztalni egymás előadásaiban, ami mindenképpen előreviszi a négy ország művészetét.

A rendezvény egyfajta edukációs szándékkal is bír, fontos, hogy megismerjük közös történelmünket, amely nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű. Erre milyen konkrét eszközeik, programjaik vannak?
Kerekasztal-beszélgetések, illetve konferencia is lesz a fesztiválon. A nyitónapon, június 23-án Olt Tamás Szájon lőtt tigris című, este 6-kor kezdődő előadását megelőzően lesz egy konferencia, amelynek témája a színházi, kulturális és gazdasági élet múltja és jövője a V4 országokban. Minden nap lesz egy-egy kerekasztal-beszélgetés, mindig az adott nap nemzetiségi rendezőjével, így a lengyel, a cseh, a szlovák, és természetesen a magyar partner is részt vesz ezeken a programokon.

Feladatunk, hogy tolmácsoljuk a közös múltunkat, jelenünket és jövőnket, ha másért nem, a jó szomszédságért. Nyilván ennek sokkal komolyabb dimenziói vannak, de az ember a szomszédjaival mindig jó kapcsolatot kíván ápolni, így van ez velünk is, és ennek nagyon jó helyszíne tud lenni a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Idén lesz egy újdonság a jegyek tekintetében. Mit kell tudni a VéNégy Hero jegytípusról?
A fesztivál fővédnökétől, Rétvári Bencétől jött az ötlet: szerettük volna megköszönni az egészségügyben, illetve a frontvonalban dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, asszisztensek, gyógyszerészek, rendőrök, katonák, a katasztrófavédelem munkatársai – áldozatos munkáját, hiszen elsősorban nekik köszönhetjük, hogy egyáltalán megvalósulhat idén Magyarországon ez a rendezvény. Ezért alapítottuk ki a VéNégy HERO jegyet, amellyel azok a védekezésben résztvevők, akik ellátogatnak a fesztiválra egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, így ők ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

Hosszú és alapos előkészítést követően 2020 tavaszán elindult a Déryné Program – melynek Ön az igazgatója – azzal a céllal, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen. Világos a mottó: “Színház mindenkinek!”, azonban a megvalósítás elképesztően nehéz. Vidéki városokba, falvakba elvinni a kultúrát egy rendkívül komplex folyamat. Hogyan kell ezt elkezdeni?
Valóban összetett, több lábon álló folyamat az előadások utaztatása. Egyrészt a saját, Déryné Társulattal is járjuk az országot. Másrészt az Országjárás alprogram keretében végezzük a színházi produkciók utaztatását. A programba várjuk a befogadói oldal jelentkezését, melyet követően felmérjük a technikai paramétereket és segítjük az előadás kiválasztását az Országjárás alprogram egyre bővülő listájáról. Folyamatosan mindkét féllel egyeztetve végigkövetjük a teljes folyamatot az előadás kiválasztásától a megvalósuláson keresztül az adminisztrációs feladatok lezárásáig. A megvalósuló vendégjátékok alkalmával a produkció 2-3 százalékát kell kifizetni a befogadó helyeknek, a többit a Déryné Program állja. A jegyárak is jelképesek – maximum 200 forintos jegyárral lehet megnézni az előadásokat, de a legtöbbször még ennyit sem kell fizetni, ingyen megtekinthetők a produkciók.

Ami a nehézségeket illeti, lássuk be, egy-egy előadást megtartani egy 3-400 kilométerre lévő településen, egy teljesen új helyszínen, az olyan, mintha eljátszanának két és fél előadást. Hajnalban felkelni, leutazni, felállítani a díszletet, abban végigpróbálni az előadást, majd utána lejátszani, bontani, hazamenni, nos, ez nem egyszerű. Nincs könnyű dolgunk, ugyanakkor ezt mindenki – a szervezéstől a műszakon keresztül a művészekig – szívvel-lélekkel csinálja, másképp nem is lehetne.

Fotók: Horváth Péter Gyula