A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét hétfőn Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél. A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentése, felkutatása érdekében és hogy sokan imádkoztak az áldozatokért.

061.hu

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy vélekedett, hogy a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A megemlékezést követően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter az Indexnek azt mondta, azért érezte kötelességének, hogy személyesen is részt vegyen az emlékmű avatásán, mert bármennyire szomorú, de a tragikus baleset és a most felavatott emlékmű is V. kerületi helyszín. “Minket bíztak meg, hogy elkészítsük az emlékművet. Az emlékezés mindig nagyon fontos. Legyen ez ma az emlékezés napja” – tette hozzá.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A monumentális méretű gránit tömbök jelképezik a két hajó összeütközésének erejét és sokkoló események hatását. Az egyik gránittömb tetején kialakítanak egy, a mécsesek, koszorúk és egyéb kegyeleti tárgyak elhelyezésére alkalmas felületet. A másik tömbön a tragédia rövid leírása és az áldozatok nevei szerepelnek, amelyeket meg is világítanak majd. A terület súlypontjában elhelyeznek egy páfrányfenyőt (Gingko Biloba), amelyet körbe ülőfelülettel látnak el. A térburkolat mintázata pedig a Duna hullámait idézi meg.

Fotók: Horváth Péter Gyula