Nemcsak az élelmiszeriparban vannak jól hasznosítható melléktermékek, a pop bevételének jelentős része származik válogatásalbumokból, remixekből, unplugged kiterjesztésekből. Az idén húsz éve elhunyt Falco most Sterben Um Zu Leben címmel egy remixlemezt kapott, ami kimeríti a halottgyalázás kategóriáját a trendi vokóderes Ibiza-érzést és Halálos iramban-filmek szellemiségét sugalló újraértelmezésékben. A Biffy Clyronál tisztább a képlet, egy ún. talált anyagot, az MTV-s unplugged-fellépésüket publikálták, ami manapság már olyan, mint egy Facebook-poszt a nyaralásról. Egy életjel, hogy halló, itt vagyok!

PZL – 061.hu

Falco refrénei közé németül reppelni, valljuk be, eléggé szomorú dolog, az ember valahogy egy román diszkóproducert vízionált a keverőpultok mögé, aki Moldovától a Duna-deltáig mindenhol sztár, ahogy a stuttgarti román vendégmunkások között, és a bécsi kerületi rádióiknál is. A dalokra alig ismerünk rá, a legtöbbször le is vehetjük az eredeti Falco-féle hangmintákat és anélkül is tökéletes az NSZK-diszkóba mártott hiphop a végeredmény. Itt kérem csoportos nemi erőszak, áldozathibáztatás, és a jóhírnév megsértése tényállása is fennáll. Hogy mást ne mondjunk, itten a Jeanny Ali feldolgozásában, vagy a Der Kommisar Sido átköltésében vagy a Vienna Calling Celo & Abdi értelmezésében.

A Biffy Clyroban alapvetően a himnikus erejű, teátrális, őszinte kőkemény rockzene a jó, és persze rendben lenne az izzadt, széttetovált, csatakos testek látványa, az, ahogy hőseink meghalnak és feltámadnak a színpadon egy sajátos rock and roll passiójáték keretében. A Biffy Clyro egyszerre trendi rockzenekar, matekmetál illúzióját keltő rádióbarát poppal kacérkodó trió, és most a Szentivánéji álom színpadi díszletét idéző tévéshowjukkal lepték meg a fanclubot. Akusztikus koncertlemezükön valójában semmi meglepetés nincs, olyan, mint amikor valaki a csajának otthon elgitároz néhány Biffy-slágert.

Egy-egy Unplugged-koncert olyan, mint amikor először látod meztelenül, smink nélkül a csajod. Ha erős egyéniség, ha van benne valami, ruha nélkül is szép és jó vele lenni. A 15 dalt tartalmazó MTV Unplugged: Live At Roundhouse London című albumon van néhány dal, amely tábortűz mellett is megállja a helyét, ilyen a Re-arrange, a Beach Boys slágere, a God Only Knows. A 2017 novemberében rögzített anyagon nem hallunk egzotikus hangszereket, olyan a dolog mint amikor közönségtalálkozóra ment volna el egy építőtáborba 1979-ben a Piramis együttes. Csak itt lekísérte magát a Biffy egy-egy akusztikus gitárral.

Falco
Sterben Um Zu Leben
Warner
12 szám 52 perc

Biffy Clyro
MTV Unplugged: Live At Roundhouse London
Warner
15 szám 55 perc