Ma ünnepli 60. születésnapját Jim Carrey, a “gumiarcú” filmszínész, komikus, az Ace Ventura-filmek, a Dumb és Dumber, A maszk, a The Truman Show és még számos hollywoodi kasszasiker sztárja. Jöjjön most  10 érdekesség a kétszeres Golden Globe-díjas kanadai-amerikai színészről.

061.hu

1. James Eugene Carrey már kisgyerekként órákon keresztül grimaszolt a tükör előtt, szereplési vágyától vezérelve tízévesen jelentkezett a népszerű Carol Burnett tévéshowba. Ide ugyan nem hívták meg, de középiskolájában rendszeresen szórakoztatta diáktársait előadásaival, a tanárok végül nyugalmuk érdekében a tanítási nap végén adtak neki erre pár percet.

2. Gyerekként írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egykor ez valóság lesz. Tizenötévesen szerepelt először nyilvánosan komikusként egy torontói klubban. Bár a nézők tetszését nem nyerte el, ez nem ásta alá önbizalmát, finomította előadásait és két év múlva már rendszeresen, bár igen csekély fizetség ellenében léphetett fel. 

3. Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit.

4. A maszk rendezője Chuck Russell rendező elárulta, hogy rengeteg pénzt megspóroltak azon, hogy Jim Carrey-t szerződtették. Már csak azért is, mert a színész olyan hajlékony és mozgékony volt, hogy azon nem kellett speciális effektusokkal javítani. Szerencséjük volt az is, hogy Carrey-t még az Ace Ventura: Állati nyomozó bemutatója előtt szerződtették. Így csak 450.000 dolláros gázsit kellett kifizetniük a színésznek. Ezzel szemben az Ace Ventura hatalmas sikere után, a szintén 1994-es Dumb és Dumber – Dilibogyókat már 7 millió dollárért vállalta.

5. Az 1998-as Truman Show-ban a jelenetek, melyekben Jim Carrey egy szappannal rajzol a tükörre, és önmagát szórakoztatja, teljes egészében a színész improvizációi. Ugyanerről a filmről még egy érdekesség: Ed Harris és Jim Carrey egyszer sem találkoztak a forgatáson.

6. Carrey rendszeresen írt levelet az épp börtönbüntetését töltő híres rappernek, Tupacnek, hogy jobb kedvre derítse. Tupac maga is szerepelt pár filmben, kedvenc komikusa állítólag Carrey volt.

7. Tommy Lee Jones nem bírta elviselni Carrey örökös bohóckodását a Mindörökké Batman forgatásán, Carrey válaszként direkt provokálta. A  színész a forgatás alatt egyszer ugyanabba az étterembe ment be, ahol már ott ült a vacsorázó Tommy Lee Jones. Az ajtóban álló főpincér mondta is neki: hallotta, hogy egy filmben dolgoznak, mindjárt meg is mutatja Jones asztalát.

“Odamentem és azt mondtam neki: hé, Tommy, hogy vagy? Azonnal kiszökött vér az arcából. Felugrott, hogy kezet fogjon, de látszott rajta, hogy arról fantáziál, hogy ott helyben megöl, vagy valami ilyesmi. Ahogy megölelt, azt mondta: Gyűlöllek! Tényleg gyűlöllek! Megkérdeztem, mégis mi a probléma velem? És már húztam is ki a széket, ami nem volt túl okos dolog. Ő erre azt mondta: nem tudom értékelni az örökös bohóckodásodat.”

Carrey szerint Jones nem is igazán érezte jól magát Kétarc bőrében a forgatáson. 

8. Csak 2004-ben lett amerikai állampolgár, de mellette kanadai állampolgárságát is megtartotta.

9. 2001-ben a nézők szavazatai alapján őt választották meg az Egyesült Államok legnépszerűbb komédiásának.

10. Sokáig nem kellett várnia az unokázással, a színész 2010-ben lett nagypapa. Lánya, Jane Carrey örvendeztette meg egy unokával, ő maga is fiatal volt, amikor szülővé vált: 23 évesen született meg a lánya, aki a Jackson Riley Santana nevet kapta.