Az épített örökség mellett természeti és kulturális értékek is szerepelnek a Kulturális örökség napjainak veszprémi kínálatában. Egyebek mellett a Benedek-hegyi óvóhelyet lehet majd felfedezni, egy felfújható planetáriumban pedig a csillagok világa tárul az érdeklődők elé – mondta a polgármesteri hivatal kulturális csoportjának vezetője.

MTI

Perlaki Claudia elmondta, hogy a péntektől hétfőig tartó programsorozat a Mesél az ég című előadással kezdődik, amelyre elsősorban gyermekeket és családokat várnak a Kabóca Bábszínházban felállított planetáriumba. Hozzátette: a csillagok világát bemutató, látványos és szórakoztató előadásra szombaton délelőtt is várják a látogatókat. Zseblámpás túra indul szintén szombaton délelőtt a Benedek-hegy gyomrában található óvóhelyre.

A Veszprémi Petőfi Színház tervezett felújításáról beszél majd Potzner Ferenc művészettörténész a teátrumban szombaton délután. Szakemberek mutatják be a Dubniczay-palota, a Modern Képtár Vass László Gyűjtemény és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár értékeit – közölte a kulturális csoportvezető, hozzátéve, hogy az érdeklődők betekinthetnek a máskor nem látogatható épületrészekbe is, például a könyvtár toronybelsejébe, a kötészeti helyiségbe és láthatják a helyismereti gyűjtemény féltett kincseit, köztük a legrégebbi kötetet és az épület múltját felidéző képeket is.

A Séd-völgyében tett múltidéző séta során többek között a veszprémvölgyi apácakolostor romjait és a Jezsuita templomot látogatják meg a kirándulók szombaton délután. Vasárnap délelőtt az Érseki Palotába, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény épületébe, valamint a Gizella- és a Szent György-kápolnába is várják az érdeklődőket tárlatvezetéssel egybekötött épületlátogatásra. A programsorozat zárásaként hétfőn délután a Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című tanulmánykötetet Medgyesy S. Norbert történész mutatja be – fűzte hozzá.

Fotó: wikipedia