Az Újhegyi sétány 21. századi külsőt kapott, amely méltó a dinamikusan fejlődő kerülethez, és amelyre minden kőbányai büszke lehet. A kőbányai korzó déli szakaszának korszerűsítésére közel 1 milliárd forintot fordítottak, így a teljes sétány felújításának összköltsége megközelíti a 2 milliárdot. Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették, a sétány ma is egy közel 20 ezres közösség főutcája.

061.hu

“Felhőgyárak”, vagyis 17 méter magas, megvilágított páragömbök jelölik mostantól Budapest egyik legnagyobb lakótelepe főutcájának határait. Ahogy az Újhegyi sétány már felújított részein, úgy a déli szakaszon is “meglepetésszobrok”, Plank Antal szobrász miniatűr alkotásai elevenítik fel a kerület hagyományait: csille, boroshordók, kukoricacső emlékeztet az egykori bányászatra, szőlészetre, sertéstartásra. A víz jegyében megújított korzón páraoszlopok és páragömbök hűsítenek a nyári melegben, a látványos vízjáték pedig stílusában is illeszkedik a sétányon már elkészült lépcsős zuhataghoz és a szökőkúthoz.

A gyerekek számára különleges játszóeszközöket helyeztek ki, például geoballt és vízszintes kötéllétrát. Az információs totemoszlop pedig mindenki számára érdekes információkat nyújt Kőbányáról. Megújult a burkolat és a növényzet, az új parkosított övezeteket automata öntözőrendszer tartja frissen. Az Újhegyi sétány három ütemben újult meg, a rekonstrukció 2015-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalta a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek megújítását és automata öntözőrendszerének kiépítését.

Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz kapott új külsőt a Bányató és a Harmat utca között. Létrehozták az idősek találkozó helyét, külön játszóteret alakítottak ki a kisebb és a nagyobb gyerekeknek, a felnőttek számára pedig fitnesz parkot építettek. Megújult és kibővült a közösségi ház és multifunkciós piactér is létrejött. A megújult játszótéren köztéri WC-t és pelenkázót is létrehoztak. Az idén áprilisban átadott II. ütemben a sétány északi szakasza készült el a Harmat utcától a Mádi utcáig, míg a szeptemberben zárult ütemben a sétány déli részét korszerűsítették közel 1 milliárd forintból. 

https://youtu.be/BcgHaSXrVzI

A videót készítette: Szabó Fruzsina