Csordás Dániel képregényrajzoló grafikus művészt már ismerik a nullahategy.hu olvasói, de azt csak kevesen tudják róla, hogy a rendőrséget zrikáló vicces pólókat, UTÉ-s T-shirteket, és a magyar-lengyel barátságot szimbolizáló rövid ujjú felsőket is tervez. A művész szerény. Nem úgy a meccseken, amikor előjön belőle a szurkoló: szotyizik, sörözik. 

PZL – nullahategy


IMG_20150708_084005Újpest drukker vagy. Te jelentkezték az UTÉ-nél, hogy van néhány pólóterved, vagy más csatornákon találtatok egymásra a klubbal?
A termékeknek semmi köze a klubhoz, az Újpest Fanatics Shop szurkolói kezdeményezés, pár fanatikus  srác összeállt, megcsinálták a brandet, majd boltot is nyitottak hozzá. Én korábban az MCMXCII Ultras csoportnak készítettem egy igen aprólékos és látványos rajzot, ami tulajdonképpen meghozta az ismertséget szurkolói körökben, más csoportok is felkértek kisebb-nagyobb munkákra, drapi, matrica tervezésre, sőt minap egy 15 méter hosszú, UTE témájú falfestményt terveztem meg, mostanában fogják felfesteni.  Szóval felkerestek a fanaticsosok, hogy volna-e kedvem nekik pólókat tervezni, és persze volt.

A rendőrséget szívató pólókat gondolom, nemcsak az Újpest ultrák vásárolják szívesen… Vagy az is Újpest privilégium?
Abból több barátom is rendelt, akiknek semmi közük az UTÉ-hoz, de még a focihoz sem. A pólón semmi lila nincs, szóval akár egy fradista is megvásárolhatja magának, bár az Újpest Fanatics címkét tuti kivágja a nyakából.

ute on tour tshirt

A Polak-Venger-pólót egy civil alapítvány felkérésére készítetted, vagy önszorgalomból?
Az egy MCMXCII Ultras projekt volt, de végül túlnőtt azon, lehet kapni a Király utcai Casual Streetwearben is. A magyar ultrák jó kapcsolatot ápolnak lengyel csoportokkal, kijárnak egymás meccseire is. Nekem is több lengyel barátom van, igaz, nem szurkolói, hanem képregényes körökből, mi meg egymás képregényfesztiváljait látogatjuk.

Az NKS Undergound Hooligans rendőrgyilkos pólóidból nem volt gondod?
Rendőrgyilkos? Dehogyis. Rendőrgyilkosságról szó sincs a pólón, egy asterixes verekedés van az elején, inkább tréfa, mint felbujtás. Nem hinném, hogy a rendőrség ilyesmivel foglalkozna.

focika2UTE meccseken az ultrák között ülsz, füstbombázol, dobálod a csatornafedeleket? Hogy kell elképzelni téged egy meccsen?
Egyik kezemben műanyag söröspohár, a másikkal a szotyolát pakolom a zsebemből a számba. Nincs harmadik a csatornafedélhez.

Hozzád inkább az indie, és talán a hiphop szubkultúra áll közel, készítettél az NKS-nek pólót. Mit szólsz, amikor az ultrák Ossiánt és nemzeti rockot skandálnak?
A hiphop szubkultúra mérsékelten áll hozzám közel, szeretem a hiphopot is, de leginkább a nyolcvanas évek zenéit hallgatom, Depeche Mode, The Smiths, ilyenek. Ennek ellenére az NKS a kedvenc magyar bandám, az első albumuk óta nagy rajongójuk vagyok. Azóta jó barátom lett az egyik tag, Nos Chez, aki maga is nagy Újpest szurkoló, együtt szoktunk nyomulni a lelátón. Ossiánt még nem hallottam skandálni. Inkább a Pokolgépet szeretem, de az meg  tiltott pirotechnikai eszköznek számít, ezért nem skandálják.

Csináltál konzervatív UTE-logóra épülő grafikát is. Azt is ugyanúgy élvezted, vagy inkább a játékos cuccok jönnek be?
Azt is nagyon élveztem, a klub 130. évforulójára készítettem, a régi Dózsa címerből és az UTE címerből kombináltam össze, a babérlevelekben minden szakosztály megjelenik. Népszerű darab lett, elkapkodták mindet.

Ha felkérne a Fradi, hogy készíts nekik is pólót, megcsinálnád business is business alapon, vagy ez elvi kérdés: csak az Újpest…
Hát, ez ravasz kérdés! Szerintem nem volna illendő. Olyat viszont simán tervezek, ami nem klubokhoz kötődő, hanem úgy általában, ehhez a szubkultúrához.

NKS pulcsi