“Ha ez a könyv soha nem jelent volna meg, csak mi magunk olvastuk volna, már akkor megérte. Nekem kurva sokat adott már most, a megjelenése előtt” – mondta Lukács Laci, a Tankcsapda frontembere a kedden megjelent Liliput Hollywood – A kendőzetlen igazság című, a zenekart új perspektívából bemutató könyvről. A kötet, amelyről a 061.hu-nak adott interjúban is beszélt már a zenekar, pszichológiai tanácsadó bevonásával készült: kényes témákat feszeget, a tagok személyes válságain, küzdelmein, emberi kapcsolataik alakulásain túl képet kapunk a magyar rock szcéna formálódásáról, valamint arról, mit is takar a Tankcsapda-jelenség kifejezés. A könyvet Bakó Csaba, a zenekar sajtósa és társszerzőként Kertész Tímea pszichológiai tanácsadó jegyzi, aki feltáró beszélgetések segítségével, a személyes korlátokat átlépve próbált mélyre ásni a megszokásból válaszoló, rutinosan nyilatkozó zenészek lelkivilágában.

MM-061.hu

Sérelmek, élmények, üzlet, marketing, a zenélés szép és csúnya oldalai, sztorizás, három zenész együttélése útközben, öltözőben, színpadon, a magánéletben: ez mind megjelenik a Tankcsapda Liliput Hollywood – A kendőzetlen igazság című könyvében. Habár korábban már jelentek meg kötetek a zenekarról, amelyeket szintén Bakó Csaba írt, ilyen mély perspektívából még nem született mű az elmúlt harminc évben a Tankcsapdáról. A könyv érdekessége a társszerzőként bemutatkozó Kertész Tímea pszichológiai tanácsadó által készített feltáró beszélgetések, ahol nem kíméli a tagokat, bőven akadnak kényes témák a magánéleten kívül, a szakmával és az egymás közötti „kémiával” kapcsolatban is.

A 616 oldalas kötet túlmutat a Tankcsapda jelenségen. Kortünet – a Tankcsapda szemüvegén keresztül – a zeneiparról, ahol a szereplők posztokban, social média algoritmusokban kezdtek el élni és gondolkodni. A siker könnyen jön, és azonnal megy, ha nem, akkor is hamar a múltba vész, mert kell az újabb adrenalinlöket. Ilyen körülmények között kellett a Tankcsapdának is sok év rutinját újra gondolni és a régi beidegződéseket eldobni azért, hogy talpon maradjon.

Kertész Tímea pszichológiai tanácsadó feltáró beszélgetéseket folytatott a zenészekkel, ezeknek nincsen terápiás jellege. S habár nem ez volt a cél, a beszélgetések végül mégiscsak terápiás jelleggel bírtak. “A feltáró beszélgetéssorozatnak pusztán az volt a célja, hogy azokat a mélységeket megmutassuk, amelyeket az emberek, a rajongók nem látnak. Olyan rögzült szerepszemélyiségek vannak, és olyan beállt szerepek a zenekaron belül, hogy muszáj volt falakat bontani. Ahogy a párkapcsolatokban, itt is vannak mélypontok, nehezebb időszakok, tehát ennél jobb periódusban nem is jöhetett volna az életükben ez a beszélgetéssorozat. Olyan mélységek tárultak fel, olyan kommunikációs csatornák nyíltak meg, amelyeket ők korábban nem használtak” – világított rá Kertész Tímea.

LUKÁCS

Ahogy a pszichológiai tanácsadó látja:

“Hangulatember a végletekig…Végig az az érzésem, hogy szerepel, nem tudja levetkőzni a rocksztárimázshoz tartozó, tőle megszokott megnyilvánulásokat. Úgy tűnik, hogy az igazi arca önmaga számára talán végleg elveszett, feloldódott a “tankcsapdafrontemberevagyok” szerepszemélyiségben. Többnyire csak a zenekar keretrendszerében tudja értelmezni önmagát”

És amit erről Lukács Laci gondol:

“Hát…ha Timi mondja? Nagyon szar lenne, ha annyi óra közösen eltöltött beszélgetés után hülyeséget írna rólam, úgyhogy azt gondolom, hogy igen, így van.”

Nem arról van szó, hogy itt most teljesen másmilyen dolgok kerülnek napvilágra, mint amiket eddig mondtunk, hanem ez a könyv jól körülír és megmagyaráz egy csomó olyan dolgot, ami eddig is sejthető vagy tudható volt. Tehát az olvasók nem egy egészen más Tankcsapdát fognak megismerni, hanem a Tankcsapdát fogják sokkal jobban megismerni – vélekedik Lukács Laci a könyvről. Hozzátette, hogy “ha ez a könyv soha nem jelent volna meg, csak mi magunk olvastuk volna, már akkor megérte. Nekem kurva sokat adott már most a megjelenése előtt.” Lukács elmondta azt is, nagyon sok olyan dolgot tudott meg Sidiről, Tomiról, önmagáról és a köztük lévő viszonyról is, ami már most a hasznára vált. Mint mondta, sokkal felszabadultabb azóta a közös munka és sokkal jobb érzést ad az egymással eltöltött közös idő. “A könyv megszületése legalább annyira fontos volt számunkra, mint azok számára, akik majd olvasni fogják” – tette hozzá a debreceni zenekar frontembere.

Lukács Laci arról is beszélt, hogy Sidi érkezésével új korszak kezdődött a zenekar életében. “Amíg ez a három ember együtt játszik, addig lesz Tankcsapda. Amikor már valamelyikünk nem tud játszani bármilyen oknál fogva, akkor a Tankcsapda nyugdíjba megy. Pontosan azért, mert Sidi csatlakozásakor éreztem azt először, hogy összeállt az a fajta egész, amire zenekari életem során mindig is vágytam. Szóval, ha ez a három ember nem játszik majd együtt, onnantól a Tankcsapda névnek sem lesz már értelme” – hangsúlyozta a zenész.

Fotó: Horváth Péter Gyula

SIDI

Ahogy a pszichológiai tanácsadó látja:

“Szerencsés alkat, természet adta testalkata kitűnő camouflage, erőt sugárzó, férfias megjelenése elrejti a világ szeme elől szenzitív lényét. Könnyen irányítható, időnként érezhetően Fejes befolyása alatt áll”

És amit erről Sidi gondol:

“Ez a könnyen irányítható dolog…ez nem teljesen így van. Ami nekem nagyon fontos, abban semmilyen szinten nem vagyok irányítható, viszont kevés ilyen dolog van.”

“Én voltam az egyetlen, aki a könyv előtt már életében járt pszichológushoz. Bakó Csabi ötlete volt, hogy egy pszichoterapeutát jó lenne bevonni a történetbe, hiszen ő tud olyan kapukat megnyitni, úgy a felszín alá menni, hogy adott esetben a kérdező észre sem veszi” – fogalmazott Sidi a könyvről hozzátéve, fontosnak tartották, hogy ne egy áttekintő interjúkötet szülessen, hanem olyan, amelyen visszaolvasva akár ők maguk is meglepődnek.

“Szerintem lesz, akiben össze fog dőlni a rólunk kialakított kép, akár mind a hármunkról is. Biztos lesz olyan, aki óriási rajongó, elolvassa a könyvet, aztán két napig majd csak néz maga elé, hogy várjatok már, én eddig teljesen mást gondoltam róluk” – vélekedett Sidi, aki szerint ez nem baj, mert egyrészt mindent fel lehet dolgozni, másrészt soha nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy ők csak egy rockzenekar, nem egy párt, nem egy vallás. “Szóval, ha valakiben össze is dől a kép rólunk, újra össze fogja tudni rakni, nem hiszem, hogy az emberek csoportosan megindulnának a Dunába  a könyv miatt, de fog olyan meglepetést okozni, amit egy-két embernek majd fel kell dolgoznia” – tette hozzá.

FEJES

Ahogy a pszichológiai tanácsadó látja:

“Jobb napjain viccelődő, kedves, rosszabb napjain elviselhetetlennek tűnő rocker. Olyan “fejestomisan” teremt kapcsolatot, kommunikációjában eleinte lényegre törő, semmi sallang, látszólag nulla érzelem. Az irányítást nehezen engedi át.

És amit erről Fejes gondol:

“Ezzel egyetértek. De van olyan is a jellemzésben, amivel nem.”

Fejes Tomi szerint A kendőzetlen igazság címre utalva elmondta, mindig is hiányzott a zenekarból az a fajta nyíltság és őszinteség, ami ebben a könyvben kitárulkozik, és ami ma már jellemzi a zenekart. Nem volt ez mindig így, mint mondja, számtalan esetben nagyon rosszul kommunikáltak a közönség vagy a sajtó felé egy-egy a zenekarral kapcsolatos történést, amiatt, mert mindenkinek meg akartak felelni. “Olyan nyelvet használtunk egy-egy Facebook-posztban, aminek semmi értelme nem volt, ahelyett hogy kitettük volna az asztalra a szaros batyut. Ahogy a zenekar kora és stílusa alakult, ez is kialakult, rájöttünk, hogy egész egyszerűen a nyíltság, az őszinteség a legjobb út a zenekarnál” – világított rá a zenekar dobosa.

Fejes a kor előrehaladtával szükségszerűvé vált zenekari stratégiaváltással kapcsolatban úgy fogalmazott, két út van: vagy a “metálkesergő”, és nézzük, ahogyan a zenekar elsorvad, vagy egy nem működő modell helyett megpróbálsz egy olyat kitalálni, amivel tovább lehet ezt a dolgot csinálni. “Mi ezt behúztuk, működött ez a sztori, ugyanakkor mi erre nem támogatást, hanem óriási kritikát kaptunk. Ez az egész folyamatot lassította, persze, most már a kritizálók is rájöttek, hogy a mi modellünk a helyes, a mi modellünk szerint dolgozik a zenekarok nyolcvan százaléka. Jól csináltuk, mindig is egy bátor zenekar voltunk” – hangsúlyozta.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Jön a T30 körszínpados aréna turné

Két év után ismét látványos „körszínpad” produkcióval áll színpadra a Tankcsapda. A 2017-es Papp László Budapest Sportaréna, valamint a debreceni Főnix Csarnok koncertek sikere után a 30 éves jubileumi évben izgalmas turnéra készül a zenekar. Év végén hat nagyváros arénájában látható majd ez a nagyszabású produkció, amelyre leginkább a megnövelt küzdőtér és a minden oldalról egyformán látható, hallható zenekar jellemző. A korábbi körszínpados buliknál már kiderült, hogy technikailag nagyon nehéz mindezt megvalósítani. Valamennyi város más és más technikai felkészültséget igényel, és jóval több háttérmunkát is. A hat helyszín építése már napokkal korábban elkezdődik és több mint százötven ember munkáját igényli. A logisztikai előkészítés, tervezés egy évvel korábban kezdődött. A középre helyezett színpados koncertek különleges testközeli élményt ígérnek egy új, látványos show-val és hús-vér rockzenével.

A turnéval kapcsolatban Lukács Laci elmondta, ez nem rongyrázás, vagy magamutogatás a zenekar részéről, nem arról van szó, hogy már nem tudtak mit kitalálni, ezért indulnak körszínpad turnéra. “Már 2017-ben, amint lejöttünk az Aréna körszínpadáról, már az öltözőben arról beszéltünk, hogy ahhoz képest, mennyire paráztunk ettől, hiszen számunkra idegen volt ez a technikai megoldás, nagyon jól sikerült a buli. Annyira élveztük, hogy már akkor megbeszéltük, ha valaha lesz rá lehetőségünk, hogy ezzel, a terem közepén elhelyezett színpaddal járjuk az országot, csináljuk meg.” A turné gyakorlatilag rímel a könyv címére is, hiszen a az a kendőzetlen igazságról szól, valahogy úgy, ahogy ez a körszínpadin is történik, mondta Lukács. “Amikor az ember a terem közepén játszik, ott nincsenek kulisszák, nincs, ami mögé el tudsz bújni, akár egy orrfújásra se. Ott mindenki mindent lát, abban a két órahosszában gyakorlatilag pucér vagy a színpadon. Nem tudsz elbújni, nincs kamuzás” – hangsúlyozta a Tankcsapda frontembere.

Vezető kép: Tankcsapda sajtó