Egy nagyobb tatarozás után nagyjából egy éve nyitotta meg ismét kapuit a Hold utcai piac, amely manapság a Belvárosi Piac nevet viseli. Az újrainduláskor a barcelonai La Boqueriát másolták le, ugyanis az emeleten a csúcsgasztronómia képviselői egymás mellett nyitották meg éttermeiket, például a Vörös Homárt vagy a Bíró Lajos vezette Séf utcáját, de kisvártatva Gianni is megérkezett olaszos tésztázójával. Utóbbi azóta bezárt, Gianni hamarosan pizzázóval jelentkezik a földszinten. A piacos csúcsgasztro híre hamar elterjedt, és a környékbeli irodisták kedvenc ebéd- helyszínévé vált, ám a földszint sokáig árválkodott, szinte üresen, azonban ennek a kísérteties hangulatnak mára nyoma sincs. A 061.hu most a földszintet járta végig és megmutatja a TOP5 standot. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

1.Babkávézó

Egy csepp retro, mennyei illat és nem utolsó sorban kávékülönlegességek. Ha nem tudtam volna előzetesen, hogy ez a belvárosi kávémennyország, akkor elsétáltam volna mellette, mert nem a leglátványosabb pulttal, hívogató designnal rendelkező üzlet. Ám az erős fekete rajongóinak kötelező. A koffeinbombát nem csak cseppfolyós állapotban vihetjük magunkkal, hanem kedvenc kávénkat “nyersen” is megvásárolhatjuk.

A kiválasztott különféle pörkölésű szemek egyfajta időutazáson vesznek részt a daráláskor, ugyanis Erzsike néni a szocializmusból megmaradt űrrakétaszerű gépet használja a művelethez. A Babkávézó másik különlegessége, hogy mindennap különleges, három kávéból álló keverékkel örvendezteti meg vendégeit

2. Angelo Cukrászda

A Belvárosi Piac híján volt egy jó cukrászdának, ám az olasz csengésű Angelo Cukrászda szeptemberi nyitásával ez az űr is megszűnt. Aki nem a beachbody megszállottja, kiadós ebédjét egy sütemény szobrocskát idéző desszerttel szoríthatja le, garantálva a kajakómát. De megéri a munkahelyen a székről lefolyni egy Karamellás körte vagy Mascarpone miatt.

A sütemények nagyok, az áruk pedig ahhoz képest jutányosak. Az utánpótlás minden nap frissen érkezik a MOM Parkos műhelyből. A tortácskák magas minőségű olasz és belga alapanyagokból készülnek. Ez érezhető is már az első falatnál, ugyanis a fogunk nem ragad össze a cukortól, az íz nem tömény. Szóval, ha csak némi élelmiszerért ugrunk be a piacra, akkor is érdemes egy kanyart tenni az Angelo felé. 

3. Hecserli Cafe Fűszer & Biocsemege

A Hold utcai bejárat melletti üzlet kínálata mindent felölel, ugyanis a sörtől, a bortól kezdve, a bio tisztítószeren át, a különféle tésztáig szinte bármit megtalálunk.

A kávézó egyfajta ideális reggeliző helynek is tekinthető, ugyanis az ébresztő ital mellé isteni szendvicset vagy friss péksüteményt ehet a betérő. Másrészt megtalálja számítását az is, aki az autentikus európai biotermékek nagy szerelmese. A pultban pihenő húsok és sajtok esetében azonban 95%-ban hazai kistermelők, családi vállalkozások, kézműves szakemberek és biogazdák termékei közül válogathatunk. 

4. Fritú 

Lángos nélkül a piac nem is piac. Ebből a szempontból a Belvárosi visszaminősítést érdemelt volna, ám a Fritú lángosozó nyitásával megmenekült a piac becsülete. A Vadász utca felőli sarokban áll ez a vidám, színes üzlet, amely  kiemelkedik a megszokott fehér, seszínű testvérei közül.

Ezt a helyet a magyarok kedvenc olasz gasztroarca, Gianni működteti, így nem meglepő az étlapon és a cégéren is feltűnő Pizza Fritta név. De nehogy egy szelet pizzáért álljunk sorba, ez ugyanis más. Ha ezt az ételt választjuk akkor lángost kapunk, feltétként paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom kerül rá. A vendégek azonban egyöntetűen a töltött lángosokért vannak oda, stábunk a lilahagymás- baconos- sajtos kombót kóstolta meg, amitől szem nem maradt szárazon, olyan isteni volt. 

5. Salad For You

Maradjunk a Vadász utcai bejáratnál! Az egészséges életmód rajongóinak törzshelye lehet a Salad For You salátabár, amelynek ötlete Amerikából származik. Szinte elég a pultra nézni ahhoz, hogy máris kirobbanó formába kerüljünk. Az üveg mögött az egészségesebbnél egészségesebb összetevők sorakoznak egymás mellett, amikből magunk is összeállíthatjuk napi salátaadagunkat

A sali mellett finom, folyékony vitaminbombával is feltankolhatunk. A Smoothiek frissen készülnek, a szemünk előtt, mindenféle káros adalékanyagtól mentesen. A könnyebb választás érdekében ezeket meg is kóstolhatjuk. A 061.hu a Napindító fantázianévvel illetett verzió mellett tette le a voksát, amely almából, körtéből, banánból, sárgarépából, zellerszárból és gyömbérből áll. Az elfogyasztása után garantált, hogy bőven lesz erőnk a bevásárláshoz. 

+1 Steamboo, Buja Disznó-(k) és a MoszkvaTér

Bár azt ígértük, hogy a földszinten barangolunk ezúttal, azonban mégsem mehetünk el amellett, hogy az emeleti szekció olyan éttermekkel bővült, amelyek a hazai gasztronómia élvonalába tartoznak. Kezdjük a MoszkvaTérrel, amelyet az Arany Kaviár csapata álmodott meg azzal a céllal, hogy a már megkedvelt budai éttermük mellé egy lazább „fast food” helyet nyissanak Pesten. Olyan helyben készült tradicionális orosz fogásokkal csillapíthatjuk itt az éhségünket, mint kijevi csirke, csibureki (sült hússal töltött lepény) a szoljanka vagy borscs leves.

Bíró Lajos a csarnokban a Buja Disznókkal újabb éttermet húzott be, ahol megtudhatjuk, milyen a tökéletes rántott hús. A ropogásra sütött, ám mégis szaftos óriási hússzelet mérete olyan nagy, hogy senki nem tudja megenni szusszanás nélkül. Bíró Lajos nem tud hibázni, a “kabátos hús” mellé tálalt burgonyasaláta is  csillagos ötös. 

A legnagyobb meglepetés az ázsiai- magyar étterem, a Steamboo, amelyet négy perc alatt gőzölt sushiként tudnánk kategorizálni. A saját fejlesztésű ételeket Szabó Győző álmodta meg, akit a nagyközönség inkább a színpadról ismer, mintsem a gasztronómiából. 

A Steamboo név jól cseng, a “tiki-style-os” üzlethelyiség egyszerű, de lényegre törő, a pici, ám laktató falatkák pedig pikánsak és különlegesek. Amikor ott jártunk, Győző épp az új csilivel megbolondított, hidegen füstölt vajhalas, gojibogyós rizses csomagot tesztelte, ami a kínálat új szereplője lehet. Nem vagyok a halas ételek rajongója, mégis lenyűgözött, ugyanis elmaradt az erős halíz, állagra inkább a szalonnára hasonlított, ízre pedig a füstölt sajtra.