Immár harmadik alkalommal tartják meg a fogyatékossággal élők – mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek -, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik a Rehab Critical Mass felvonulást, amely a „Legjobb civil akció” kategóriában elnyerte a Civil díjat.

061.hu

Az esemény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Május 29-én vasárnap 13 órakor gyülekeznek a résztvevők a Clark Ádám téren és 14 órakor a Lánchídon keresztül vonulnak az Erzsébet térre, ahol koncertek, kulturális- és családi programok várják őket. Fellép – többek között – a Republic, Pásztor Anna, Kovács Patrícia, és az Átértékeled csapata. A helyszínen találkozhatnak Tillával és a „Tiszta szívvel” című film néhány szereplőjével is, valamint parasportolókkal és a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, amely támogatja az eseményt. Részletes információ: https://www.facebook.com/events/506427369564120/.

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma – néhány évvel ezelőtti felmérés szerint – 457.000 fő. Családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva kb. 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete. Akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése és kiépítése 0-24 óráig, kitagolás, a tömegintézmények helyett lakóotthonok, munkalehetőségek biztosítása, védett munkahelyek, ápolási díj, a nevelők számára megfelelő juttatás. Csak néhány téma, melyben a fogyatékkal élők közössége egyenlő bánásmódot és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné elérni.

Ezeknek a céloknak a képviselete, valamint magvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat, amely társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért. A mozgalom “Elvárjuk” című petícióját aláírhatják mindazok, akik egyetértenek a Rehab Critical Mass törekvéseivel: http://rehabcriticalmass.hu/elvarjuk/

Az akadálymentes és gyerekbarát rendezvény szervezői ismét szolidaritásra hívják a magyar társadalmat – a fogyatékossággal élőket és ép barátaikat is -, hogy tegyék láthatóvá azt a szoros összefogást, amely alapját képezheti egy érezhető változás elindulásának. A május 29-i felvonulásra már 13 órától lehet gyülekezni a Clark Ádám téren és 14 órakor elindul a – várhatóan több ezres – menet a Lánchídon át az Erzsébet térre, ahol kulturális- és családi programokkal várják a résztvevőket. Az eseményt – amelynek fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes – támogatja a Magyar Paralimpiai Bizottság és számos parasportoló is jelen lesz a felvonuláson. Csatlakozott az eseményhez a nyitottakvagyunk.hu és idén a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma is.