Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Bátor lépés a Ritter Perecde részéről, hogy megnyílt a Kossuth Lajos úton, még akkor is, ha nem ez az első üzlet, ami beindíthatja a plázakultusz miatt úgy tizenöt éve halódó központi sugárút portálsorát.  Merthogy nagyobb meglepetés volt ugyanezen a fronton az Auguszt cukrászda felbukkanása néhány éve és most már úgy tűnik igazuk volt a kereskedelmi szakembereknek, akik hosszú távon a vendéglátóipari egységek megjelenését jövendölték ide.  Növények, szélesebb járdaszegély, csillapított forgalom ki tudja mikor lesz – pár éve a Budapest Szíve program ilyesmiket, sőt föld alatti forgalmat vizionált e szakaszra – de ettől még a Kossuth Lajos utca hagyományosan a város centruma és szeretjük.

LŐRINCZ EDIT – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Lassanként, de alakul valami: az ideiglenesen színpadi- és képzőművészeti produkcióknak kiadott kirakat bizonyos Projekt Galéria például nagyon jó ötlete a városvezetésnek – bár még sosem sikerült elcsípnem arra járva a Katona József Színház előadását – és az is megnyugtató, hogy a városvédők nyomasztó portálja eltűnt. Utóbbiról az egyébként a nagyon rossz fej Tóta W. Árpád írt viccesen, amikor az utcakép legsötétebb pontjaként emlegette a Budapesti Városvédő Egyesület kirakatát. „Aranyos civilek egyébként, már gyerekkoromban is aggódtak Budapestért,…. Őket főleg a málló szobrok meg a műemlékek zavarták, az viszont nem, hogy ők maguk odakentek a belváros közepére egy lehetetlenül feliratozott táblát, meg egy lakótelepi zug ingatlaniroda portálját….”
Szuper lenne az egységes portálkép megtervezése, volt is már ilyen kezdeményezés, vonultak már fel és alá tábláikkal a lelkes civilek, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a problémára, amit egyébként a vak is lát. Az üres kirakatok jelensége ugyanis a város és a belváros több pontját érinti, túlmutat a Kossuth Lajos utcán, és mivel jórészt magánkézben vannak, az önkormányzatok tehetetlenek a kérdésben.

Ritter Perecde 2

Említésre méltó, hogy az üres üzletek társadalmi célú kihasználásával segítene a problémán Belváros önkormányzata, hogy legalább az a néhány portál feléledjen, ami hozzájuk tartozik – ilyen köztes használatra kap lehetőséget a Kossuth Lajos utca és környékének néhány üzlete. Közben a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékén tanulók is megvizsgálták a problémát kutatási eredményeiket pedig hamarosan bemutatják a nyilvánosságnak.

A látványos portáléledésig azonban be kell érnünk a Ritter-féle vállalkozó szellemekkel és bízni abban, hogy ha egyszer beindul egy alulról szerveződő folyamat, akkor az Isten sem állítja meg.

A helyben sült pékáruk korában a Perecde óriási perecekkel, briósokkal, a francia pékség és a keleti ízek sajátosságaival próbál újat hozni. Szimpatikus kis csapat, megnyerő üzletvezetővel, Darvas Szilárd az esős idő ellenére kijön és lelkesen mesél az öt napja nyílt pékség fogadtatásáról. Azt mondja, elsősorban a Ferenciek tere és az Astoria a találkozási pontok, itt inkább keresztül szaladnak az emberek, de amint a kirakat is mutatja, elkapkodják a finomságokat. Nyitva tartásukkal gondoltak a munkába sietőkre az esti filmről jövőkre, és az utolsóra beülőkre is.

Ritter Perecde3

Az alulról szerveződő, gombamód szaporodó vendéglátóhelyeknek itt a forgalom a fő ellensége, de olyan is láttunk már, hogy az üzletek rehabilitációját követte az autós forgalom csillapítása.

Bízzunk abban, hogy tavaszra megint menő találkozóhely lesz a Ferenciek tere és a Cafe Pio- hoz hasonlóan egyre több elegáns kávézó-étterem kér majd helyet magának a környéken.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •