A mai középnemzedék egyik legtehetségesebb és legnépszerűbb festőjének, Soós Nórának nyílt kiállítása a belvárosban. A Fennkölt idő című tárlat április 8-ától május 6-ig látogathatóa  Virág Judit Galériában.

061.hu

Soós Nóra a mai középgeneráció egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb festője. Transzparens képi világa az évtizedek folyamán olyan erejű önálló festői nyelvvé formálódott, amely összetéveszthetetlenül szofisztikált, és egyedi festészeti hangot képvisel a kortárs képzőművészet világában. A Virág Judit Galériában bemutatott kiállítása, melynek címe Fennkölt Idő − legfrissebb, az elmúlt két év alkotói periódusaiból nyújt izgalmas válogatást a nézők számára. A ma társadalmában, ahol a végletekig felgyorsult információ, élmény és benyomások hömpölygő dömpingje szinte már teljesen ellehetetlenítette a művészeti alkotások mélyebb, ha tetszik a valódi megrendülésen alapuló befogadását.

Soós Nóra

Soós Nóra festményein keresztül valódi intellektuális párbeszédre hív mindannyiunkat, felhívva a figyelmünket arra, hogy a képek megtekintésére szánt magasztos pillanatok olyan „fennkölt időt” jelentenek az életünkben, amelyből egyre kevesebb hasonlóra mutatkozik valódi lehetőség, példa az életünk folyamán. Teszi mindezt úgy, hogy minden képével, a minket körbevevő mai világunk legnyugtalanítóbb és sokszor megválaszolatlan problémáira, dilemmáira, társadalmi változásaira reflektál. Így minden műve egyszerre nagyon mai, ugyanakkor időtlen is.


A galériában egy másik tárlat is nyílt –  a NagyMolnár alkotópáros, Nagy Krisztián és Molnár Csaba A fény geometriája II. című kiállítása ugyancsak május 6-ig látogatható.

Nagy Krisztián és Molnár Csaba műveinek mágikus geometriája a kompozíciók terét kaleidoszkópszerűen kitöltő alakzatok, melyek formailag távoli pulzárokat, bolygókat és galaxisokat idéznek, a populáris kultúrával, az elektroakusztikus zenével, a különféle galaktikus utazásokról szóló olvasmányokkal és a tudományos-fantasztikus filmekkel feltételeznek összefüggést.

A művek által közvetített felkavaró vizualitás üzenethordozó szerepben tetszeleg, legyen az valamilyen fizikai törvényszerűség vagy egyszerű színtani alapvetés.

A kompozíciók megtervezéséhez használt formai repertoár minden esetben egy heurisztikus alkotófolyamat eredményeként jön létre. A NagyMolnár páros ennek tudatában használja műveiben kvantitatív és kvalitatív módon a fényt – a rendelkezésre álló eszközökkel bármilyen színt képesek a kívánt amplitúdóval és frekvenciával előállítani.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd