Vajon ösztönözheti-e a dizájn a biztonságos, kényelmes és stílusos biciklizést? Milyen szerepe van a tervezőnek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében? Hogyan hathat a design és a bicikli a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra? A mai naptól az Iparművészeti Múzeumban látogatható „Bringológa – Amikor a dizájn hajtja a kerékpárt” elnevezésű kiállítás ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. A kiállítás kurátora a Kultúrgorilla csapata, a dizájnmenedzser teamből Tornyánszki Éva vezetett körbe az Iparművészeti és a Közlekedési Múzeum valamint a dizájner társulat összeállításán.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A kiállítás új szellemben készült, ez nem egy átvett gyűjtemény, hanem egy általunk válogatott, összeállított bemutató.  Közel hatvan dizájnerrel kellett tárgyalni a kiállított tárgyakról, 12 két országból érkeztek a termékek, reméljük, hogy a közönségnek is nagyon tetszik majd. Vannak esztétikus és okos darabok, de nemcsak kerékpárokat és kiegészítőket, hanem rendszereket, szolgáltatásokat és projekteket is bemutatunk. Ez a projekt a városi kerékpározásról szól, városi embereknek. Azt szeretnénk elérni, hogy akik eljönnek a Bringológiára,  még közelebb kerüljenek a kerékpárhoz, hogy leküzdjék félelmeiket és bátran közlekedjenek, hogy lássák azokat az eszközöket és megoldásokat, amelyek egyszerűbbé tehetik számukra a városi kerékpárhasználatot.”

Bringológia Iparművészeti kiállítás2016.06.16. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A kiállításon a kortárs dizájn termékek mellett a Közlekedési Múzeum jóvoltából régi bicikliket is megcsodálhatunk, láthatók itt kétkerekűek a 30-as évektől a 90-es évekig.  „A designmozgalmak mentén terveztük meg a kiállítás részeit.Párba rendeztük a régit és az újat egy-egy tematika mentén. Megmutatjuk például a régi, összecsukható Csepel kerékpárt és a vadonatúj, összecsukható design biciklit is.” – mondta Éva. Több interaktív elem is birtokba vehető a kiállításon. Az egyik egy biciklis rajzgép, ahol a látogatók egy kerékpáron ülve mozgathatják a rajzoló kart, így alkotva egyedi produktumokat. Van lábbal hajtható szélgép és egy „teljesítménymérő bicikli is. Ezen utóbbihoz minden látogató leülhet „tekerni” és minden kilométernél lehullik egy ping pong labda a kerékpár mellett elhelyezett üvegládába. A kis fehér gömbök számának növekedése mutatja majd mennyit kerékpároztak hetek, vagy hónapok alatt a látogatók.

A Bringológia kiállítás megmutatja, mik azok az egyén szempontjából fontos dizájn fejlesztések, a legújabb innovatív megoldások, amelyek a stílusost, a biztonságot, a kényelmet, vagy az egyéniséget hozzák vissza a kerékpározásba. Van itt például egy svéd fejlesztésű kerékpáros sisak, ami tulajdonképpen nem is sisak, inkább egy nyakpánt. A különleges szerkezetből szenzoros érzékelőjének köszönhetően eleséskor kioldódik egy légzsák a fej körül. Láthatjuk a „Sandwich-bike” nevű DIY cuccot, ami tulajdonképpen egy otthon, útmutató alapján bárki számára összerakható kerékpár. „Egy nagyon drága, aranyszínű holland design kerékpár a Bringológia egyik leglátványosabb eleme.” – tudom meg Tornyánszki Évától. Láthatók a kiállításon desing táskák, navigációs rendszerek és kiegészítők, de itt van a Közlekedési Múzeumnak köszönhetően az első Magyarországra behozott Puch bicikli, amely alapján később elkezdődhetett a sorozatgyártás Magyarországon.

Bringológia Iparművészeti kiállítás2016.06.16. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A családosok és a gyerekek sem maradnak dizájn nélkül ezen a kiállításon. Látható egy holland családi bicikli, amelyen a csomagok mellett még akár négy gyerek is biztonságosan szállítható. „ Az egyik személyes kedvencem a Woom bike gyerekbicikli kollekciója, amely a legkisebbtől, a legnagyobbik kínál kerékpárokat. Amikor a legkisebbet megvesszük, kapunk egy garancia papírt, és ahogy nő a gyerek, mindig nagyobbra cserélhetjük a kerékpárt.” – mondja Éva a az egymás mellett különböző méretben sorakozó „cuki” piros gyerekbiciklikre. Van enteriőr tér, amely bemutatja, hogyan rendezhetjük be otthonunkat stílusosan kerékpárokkal, vagy alkatrészekből készült darabokkal. A termékek közül nagyon kevés egyedi darab, legtöbbjük elérhető és akár meg is vásárolható az internetre kattintva. Vannak persze különlegességek is: „Kiállítottunk a String Bike tervezte, mozgássérültek számára készült kerékpárt, amely kézzel hajtható, kerekes székesek gond nélkül át tudnak ülni  a járműre.” – mutatja a furcsának látszó, de nagyon okosan kigondolt kerékpárt Tornyánszki Éva.

Bringológia Iparművészeti kiállítás2016.06.16. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A kiállításon abba is betekintést nyerhetünk, hogy egy autógyártó cég, például a Volvo, hogyan próbál ügyelni a kerékpárosokra is. Láthatunk egy festéket, mely ruhára fújható és sötétben, fény hatására reflektívvé válik, használat után pedig természetesen kimosható. Nem hiányozhatnak azok a fejlesztések sem, amelyek a városi közlekedést, a kerékpárosok, autósok és gyalogosok együttélését támogatják, a fenntarthatóság jegyében. A kiállítás szándékosan olyan elképzeléseket mutat be, amelyek az integrált városi közlekedést támogatják „Én magam is kerékpározom, de rövid szakaszokon nagyon szeretek sétálni is, hosszabb útra pedig tömegközlekedéssel indulok el. Tehát egyszerre vagyok gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedő és néha még autós is. Ebből is látszik, a közlekedők együtt élnek a városokban és állandóan cserélődnek a szerepeik. Így az elsődleges szempont mindenképpen az integráció kell, hogy legyen a kerékpáros közlekedés fejlesztése során.  – meséli Tornyánszki Éva.

Bringológia Iparművészeti kiállítás2016.06.16. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A kiállításon azt is megmutatják nekünk, hogyan használható a kerékpár a vállalkozásokban, akár mesteremberek szállító eszközeként. Megtekinthető az a bicikli, amelyet a 30-as években egy vízvezeték szerelő épített magának, vízvezeték csővel úgy egészítve ki a kétkerekűt úgy, hogy alkalmas legyen a munkaeszközei szállítására. „ Ennek a cargo kerékpárnak a modern verzióját is kiállítottuk, amely azért érdekes, mert a teljes és részletes terve megtalálható az interneten, tehát ha valaki van olyan vállalkozó szellemű, akár el is készítheti magának. Infografiáinkon azt is megnézhetik a látogatók, hogy miért hasznos és gazdaságos a cargo biciklivel történő szállítás.”

A kiállítás Ciritcal Mass szekciójában még tágabb kontextusba kerül a kerékpáros világ. Az itt kiállított tárgyak bárhol a világban integrálhatók lennének, a világ különböző pontjain tervezték és készítették őket. Érkezett ide fair trade bambusz bicikli Afrikából, azt is megnézhetjük, hogyan állítanak emléket Barcelonában a „halott bicikliknek”, de egy osztrák dizájner terápiás céllal készülő, kerékpár abroncsból készülő csillárja is látható. Elektromos kerékpárokat és e-bike kiegészítőket is megnézhetünk a Bringológián. Add-e-hez például biztosan kedvet kapunk, hiszen a kis akkumulátort a hátsó kerék pörgése tölti, és a kulacstartóba helyezhető kisméretű eszköz 50 kilométeren át, vagy egy órán keresztül használható. 

A „Bringonlógia – amikor a dizájn hajtja a kerékpárt” kiállítás november végéig látogatható az Iparművészeti Múzeumban.