Szerda óta pörög Magyarország egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Sziget Fesztivál, amely százezreket vonz az 108 hektáros Óbudai-szigetre. A sok partizó rengeteg hulladékot termel, kezdve a sok műanyag pohárral, szívószállal. Érthető, hogy a fesztivál egyik nagy küldetése idén, hogy továbbfejlessze a már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozást és ennek kommunikációját. 

061.hu

A 2017-es év nagy vívmánya volt, hogy a több ezer köbméter  pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak használt vizet nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték a szervezők, idén ez már hagyomány. A VOLT-hoz és a Balaton Soundhoz hasonlóan bevezették a Re-poharas rendszert, aminek segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyag poharat szeretnének kiváltani. Ezúttal is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. 

Idén először EcoKempinget is nyitottak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat. Az E.ON SolarHome napelemekkel felszerelt kemping mellett egy közösségi lépésszámláló applikációval is készült az energiacég.

Szolgálatba áll többek közt még 80 vákuum-öblítéses wc, amellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. A szervezők 10.000 darab zsebhamutartóval is készülnek, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak, valamint csak kérésre adnak szívószálat. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzoroknak is tilos a szórólaposztás. De vajon mennyire környezettudatosak maguk a szigetlakók? Ennek jártunk utána.

https://youtu.be/7lxSkqPQh4o

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita