A háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro fotóiból nyílt kiállítás Writing with Light (Fénnyel írni) címmel hétfőn a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

 MTI

Vittorio Storaro a megnyitó előtt tartott sajtóvezetésen elmondta: a tárlat hosszú pályafutásának mintegy harminc évét tekinti át, többek között a fény és a színek természetét vizsgálva. Storaro évtizedeken átívelő kutatásaiból született meg a Fénnyel írni című háromkötetes tanulmány, amely a festészet, a mozgókép és a fotográfia komplex viszonyát vizsgálja; részben ennek a tanulmánynak a lenyomata a budapesti kiállítás is.

Az anyag elsősorban három rendező – Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola és Warren Beatty – Storaróval készített filmjeire koncentrál. A kiállításban feltűnnek a világhírű olasz operatőr legnagyobb munkáinak – mások mellett az Utolsó tangó Párizsban, A kis Buddha, Az utolsó császár, a Dick Tracy vagy az Apokalipszis most – egyes, olykor egymásra vágott kockái, valamint az azokat ihlető képzőművészeti alkotások reprodukciói.

A tárlaton kiderül például, hogy az Apokalipszis most képi világára erősen hatott Henri Rousseau dzsungele, a Dick Tracy színeiben Otto Dix posztexpresszionizmusa köszön vissza, Puccini Toscájának száz országban sugárzott élő közvetítésének vizuális megkomponálására pedig hatással volt Dante Gabriel Rossetti világa, míg más filmekhez Caravaggio, Leonardo, Carpaccio vagy Pupino Samona festményei szolgáltak kiindulópontul.

Vittorio Storaro elmondta: a látogatót igyekszik bevezetni művészi látásmódja, operatőri koncepciójának lényegébe, amely a fény és az árnyék, a tudat és a tudattalan, a férfi és a nő, a nap és a hold közötti egyensúly megtalálásáról szól. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt kiállítás június 25-ig látható a Nagymező utcai Capa Központban.

Fotók: Kovács Tamás/MTI