A Linkin Park ledobta a popkultúra atombombáját az One More Light című lemezükkel, ilyen meghökkentő dolog volt, amikor megtudtuk, hogy az őszinte kőkemény Dinamit együttes Szűcs Juditnak ír dalokat, vagy amikor a Wilpert Imre által megfazonírozott Prognózis egykori billentyűse Kormos Gábor Cirmos Kormos néven lakodalmas rockot adott elő a vályogházas diszkócsárdákban.

PZL – 061.hu

Persze, ez a csodálkozás is pont olyan mesterkélt, mint maga a Linkin Park, hiszen már a 2007-es Minutes To Midnight lemezük is sokkolóan popos lett, miért is várt volna bárki tíz év múlva egy modern metál lemezt? Persze, azon voltak még társadalmi kérdésekkel foglalkozó rockdalok, a nem is olyan rossz Given Up, a No More Sorrow, vagy a What I’ve Done például, aztán a lejtmenet folytatódott a 2010-es A Thousand Suns-szal, de amit most műveltek, az még a Coldplayt is zavarba hozná. Persze, ha már az elején megízleled a globális sikert, akkor nehéz leszokni róla…  

Mindenki emlékszik, 2000-ben megjelent Hybrid Theory című valóban újszerű, trendkijelölő albumukból több mint 24 millió példányt adtak el, így aztán a Linkin Park az elmúlt közel húsz évben mást sem akart, mint megismételni a kétezres évek elejének sikereit. Íme, itt egy zenekar, akinek sikerült felszámolni eddigi életművét, és persze ez nem példa nélküli a közelmúlt popjából, ott van a Killers és az Offspring is, akik azt gondolták, hogy a rádiók számára rendelt célcsoport kutatás fontosabb a popban, mint az autonóm önkifejezés. A Linkin Park nem tud lemondani arról, hogy megtöltse baseball stadionokat, hogy a kereskedelmi rádiók játsszák a dalaikat, és ezért semmi sem volt drága.

De a One More Light-tal kiírták magukat a rocktöténetből, az album ugyanis gyakorlatilag nélkülözi a gitárt, még az One Direction vagy az Imagine Dragons is fickósabb dalokat ír, mint ezek a számok. Linkin Park új lemeze olyan jellegtelen, hogy ha valaki keresné egy lemezboltban, az eladó sem találná meg, annyira nem lehet észrevenni. Neked annyi, te már halott vagy – mondják a maffia filmekben. Nos, ez igaz a Linkin Parkra is, csak őket nem a szórakoztatóipar valamelyik áramvonalas bérgyilkosa nyírta ki, megették saját maguk.

Linkin Park
 One More Light
Warner
10 szám 40 perc