Ferenc pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban Leonardo DiCaprio amerikai színészt, aki – miután olaszul köszöntötte a katolikus egyházfőt – a környezetvédelemről diskurált vele, majd átadott egy csekket a pápa “szívének kedves” jótékonysági kezdeményezések támogatására.

MTI

“Köszönöm Őszentségének ezt a magánaudienciát” – mondta olaszul DiCaprio, amikor megérkezett az apostoli palotába és megcsókolta a pápa gyűrűjét. Később, immár angolul, DiCaprio a 15. századi holland festő, Hieronymus Bosch munkáinak gyűjteményét ajánlotta Ferenc pápának és megmutatta neki a művész Gyönyörök kertje című triptichonjának másolatát, amely gyermekkorában a színész ágya felett lógott. A szárnyas oltár első részén Ádám és Éva, középső paneljén nyüzsgő tömeggel teli tájkép, a harmadikon a pokol látható.

“Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja az eszembe, ami a környezetünkkel történik” – fejtette ki a színész, hozzátéve, hogy véleménye szerint a festmény a katolikus egyházfő környezetügyi aggodalmait is megjeleníti.
 
Ezután az egyik asszisztens egy borítékot adott át Ferenc pápának, elmagyarázva, hogy abban egy csekk van a Leonardo DiCaprio Alapítványtól az egyházfő szívének kedves jótékonysági kezdeményezések támogatására. A színész a minap a davosi Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy alapítványa újabb 15 millió dollárt fordít természetvédelmi projektek támogatására. A találkozón Ferenc pápa a teremtett világ védelméről szóló Áldott légy! (Laudato si’) című enciklikájának bőrkötéses példányával és Az evangélium öröme (Evangelii gaudium) kezdetű korábbi írásával ajándékozta meg a színészt.