A férfiaknak is van szívük, és nemcsak a hegesztő pákát, a fázisceruzát és az imbusz kulcsot tudják megfogni, hanem a mikrofont is, azaz lelkük is van, ami bizonyos együtthatók esetén dalból van. John Newman  és James Morrison esetében bizonyosan.

PÁN – 061.hu

John Newman még csak 25 éves, de már egyszemélyes slágercéh, a 2013-as Tribute című bemutatkozó albumán (amit egy szakítás ihletett), annyi No.1 sláger volt, hogy sokan biztosra vették: egynyári csoda lesz, ennyi üzembiztos dallal ellőtte az összes patronját. De a Revolve fényes cáfolatnak bizonyult: ugyanolyan lefegyverző zenés ajándékkosár, és meggyőző teljesítmény, mint a debütáló munka.

Ugyanazokat a slágeregyütthatókat hozza, érettebb a hangszerelés is, de már nem lepődünk meg annyira, megszoktuk, hogy itt egy 25 éves “csodagyerek”, aki meghitt viszonyban van a funkos húzású esztrád poppal, és anyanyelvi szinten beszéli a soult, sőt hozzá is tud még tenni valamit, amitől cool és nagyszabású lesz a cirkuszi mutatvány. A hatásvadász intro utáni All My Heart azonnal megadásra készteti azokat, akik az önmegvalósítás kiváló terepének gondolják a bárokat, és a folytatás is rendben van: itt a mindent vivő a Lights Down is.

Parádés a hetvenes évek végi diszkót megidéző vonós hangszerelése, de hasonlóan ügyes a Come And Get It, és szinte a lemez végéig tartja az egyenletesen jó színvonalat, olyan mintha egy válogatást hallgatnánk, szóval a második felvonás is remekül sikerült, és hogy fokozzuk: nyáron Sziget fesztiválon megnézhetjük milyen élőben a produkció, milyen az, amikor valaki egy szabadtéri bárt nyit kb. 40.000 embernek.

James Morrison kevésbé attraktív térbe helyezte magát, kevesebb a flitter, a girland, a produkció inkább Morrison karakteres hangjára épül, a hangszerelés is intimebb, soul-osabb, és a blues-zal is meghittebb viszonyt ápol a munka, de mivel hősünk már egy évtizede pályán van, megszoktuk a minőségi szolgáltatást. Morrison tehát inkább olyan, mint egy házibarát, akinek a kevésbé sikerült dalait is kedveljük. 

James Morrison kevesebb slágerrel örvendezteti meg a rajongóit,mint Newman, de ez nem azt jelenti, hogy rosszabb lenne a teljesítménye, legalább olyan színvonalas a portékája, amit amivel ifjú kollégája örvendezteti meg a magányos hölgyeket.

Míg Newman a slágerekkel flörtöl, addig Morrison albumát inkább esti borozásokhoz ajánljuk, azután, hogy a gyereket már lefektettük, mi viszont még egy szál cigarettát is elszívnánk a teraszon. Persze, csak óvatosan, mert a Right Here például igazi popsláger, ahogy lefegyverző az album nyitánya a Demons, a Stay Like This. Ugyanakkor az utolsó negyed kissé önismétlő, de a szerenádnak, kis éji zenének így is korrekt vállalás.

John Newman
Revolve
Universal
11 szám 45 perc

James Morrison
Higher Than Here
Universal
12 szám 50 perc