Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tűzfalfestő pályázatot írt ki az Élő Erzsébetvárosért Egyesület és a Színes Város Csoport a Kazinczy utcai Wichmann söröző tűzfalának kifestésére. A pályázat neve Kazincy street, és a pályázóknak olyan térképet kell megálmodniuk a falra, ami az utcában található helyek nagy részét feltünteti. A cél, hogy az idelátogató turistákat tájékoztassák az utca sokszínűségéről és, hogy a térkép segítségével könnyen eligazodjanak az utcában. Ezzel is vonzóbbá tenni a környéket minden idelátogató külföldi előtt.

GYŐRI MIKLÓS – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Két féle turista jön ma Budapestre. Az egyik, hogy megnézze a Bazilikát, Parlamentet, Zsinagógát, egy-két hidat, múzeumot stb., a másik, hogy a már legendásan híres romkocsmákat járja végig, vagyis, hogy végigbulizza azt a pár napot, amíg itt van. Azt hiszem, az utóbbiból van több. Malév csőd ide-vagy oda, a turisztikai szakemberek munkájának (és a belvárosi kocsmaforradalmároknak) köszönhetően évről évre nő a Budapestre látogatók fiatalok száma, akik az égvilágon semmi mást nem akarnak, csak jól érezni magukat pár napig az olcsó sörök és szép nők városában.

Civil, zöld, és mégsem politizál

A Színes Város Csoport Magyarország szervezete azért jött létre, hogy minél több kortárs műalkotás jelenjen meg a köztéri falfelületeken, ezáltal is színesítve a városképet, másodsorban pedig azért, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, hogy a művészetre fogékony emberek ne csak galériákban vagy hasonló helyeken találkozzanak képzőművészeti alkotásokkal. Az alapgondolat Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ban megjelent Színes Város koncepciójára épül. A csoport hosszútávú céljai közt szerepel, hogy Magyarország egy nagy kiállítótér legyen. Rengeteg az elhanyagolt, üresen álló falfelület szerte az országban, amiknek sokkal jobb funkciója lenne kortárs képzőművészeti alkotások megjelenítésével, mint sem az elgettósodás kevésbé burkolt metaforájaként hirdetni az enyészetet. Mert hát mégiscsak, mi, egyszerű városlakók vagyunk azok, akik e falak közt sétálunk nap, mint nap. Hiába a négyévenkénti beszavazósdi, a városháza ülésterme igencsak távol esik a hétköznapi ember problémaként megélt valóságától.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület pedig a 7. kerületi vendéglátóhelyek, üzletek, hotelek és magánszemélyek kezdeményezése, hogy a kerületi döntéshozók, civilek és magánszemélyek céljait és érdekeit összefogja annak érdekében, hogy a kerület még jobb hely legyen, közös rendezvényekkel népszerűsítse a városrészt valamint, hogy a Kazinczy utcából sétálóutca legyen.

Ami egy kicsit árnyalja a képet, hogy pont a Wichmann söröző tűzfalára írták ki a pályázatot. A sörözőt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus nyitotta meg 1987-ben, de maga a hely, úgy néz ki, hogy a kocsmablog sokat látott szerkesztői is meglepődtek a hely adottságain. De hát a magyar valósághoz ez is kell. A hazai élet bemutatása pedig nem a múzeumokban, hanem az ilyen kocsmákban kezdődik egy jóféle sör mellett.

Mindenesetre egy rendkívül jó kezdeményezés az egész, amit a Színes Város képvisel, és csak remélni tudom, hogy még több tűzfal, kerítés vagy bárminek a lefestésében fognak segíteni, hogy a városkép vidámabb legyen. A graffitik megjelenése óta tudjuk, hogy a kültéri felületek vászonként való funkcionálásának igenis van művészi értéke, ha gondos kezek munkájának eredményét látjuk benne. Erre pedig az egyik legjobb példa Banksy által képviselt street art vonal.

A pályázatról bővebben: http://www.szinesvaros.hu/index.php/hu/palyazat

Fotó: Szöllősy Mátyás


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •