Június közepén a városlakók végre visszafoglalhatják a Dunát, ugyanis a hónap közepén érkezik Budapest egyik legjobb fesztiválja, a nevével is sokat sejtető Dunapest. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy az urbanisztikai, összművészeti és sport fesztivál központjában Európa második leghosszabb folyama áll. A fesztivál célja, hogy színes programkínálattal megmozgasson mindenkit, aki fel akarja fedezni a velünk élő Dunát. A szervezők  június 16 és 19 között 12 helyszínen, 70 féle programmal várják az érdeklődőket, amelyekből a 061.hu most összeszedte nektek a legígéretesebbeket. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A Dunapest megnyitója- Julius Popp: Bit. Fall (június 16. 18:00- Ludwig Múzeum)

A német Julius Popp a művészet és a tudomány határait kutatja, technológia alapú művei világhírűek. A Ludwig Múzeum (LUMÚ) a művész nagyszabású helyspecifikus installációjával kapcsolódik a programsorozathoz. A Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, interneten talált „folyékony” szavakat formálnak, amelyeket egy számítógépes algoritmus választ ki. Az installáció július 31-ig látható lesz a LUMÚ előtti téren. A részvétel ingyenes.

Budapest A Cappella Fesztivál (június .17. 18:00 – 06.19.21:00, Várkert bazár – Öntőház Udvar)

Három napon át dúdol a cappella a Vár alatt a körpanorámás nyáréjszakában. Grúz polifonikus férfi kar, megénekelt zimbabwei történetek, finn folk-hop és a legnépszerűbb hazai énekegyüttesek garantálják, hogy ez legyen az idei nyárindító legdallamosabb eseménye.

A videóban szereplő Lakatos Mónika és a Romengot is hallhatod június 19-én 19:00 órától.

Napijegyek (június 17–19.) elővételben és a helyszínen: 2000 Ft/2200 Ft (3 napos bérlet: 4500/5000 Ft).

CITY OF DESIGN | város & víz (június 16. 18:00 Jászai Mari tér, hajóállomás – hajóállomás Ludwig rendezvényhajó)

A Design Terminál a Liget Budapest Projekttel együttműködve  2016. januártól szakmai beszélgetéssorozatot indított.  Ez alkalommal a Város és Víz kapcsolatát vizsgálják a résztvevők a Dunapest eseménysorozatba kapcsolódva. Budapest elképzelhetetlen lenne a folyó, a fürdők, a szökőkutak, a források és ivókutak, víztornyok vagy olyan tavak nélkül, mint ami éppen a Városligetben nyújt megannyi élményt a városlakóknak és a turistáknak – nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra. Az elmúlt években számos törekvés és kezdeményezés irányult arra is, hogy az emberek újra kapcsolatba kerülhessenek a Dunával, hogy amit a természet egybeszerkesztett – úgymint a várost és annak vízkincseit -, azt ember el ne válassza. A programon való részvétel ingyenes.

Dunapest, folyóparti séta Dunajcsik Mátyással (június  17. 19:00 V. kerület – Apáczai Csere János utca 12-14)

Ismétli folyton lebegő testeit, áradását, zárlatos városok nyomtatott áramkörét az éjben,  algás homlokú házak és morzézó utcalámpák  merülnek fel sötét, kanyargó emlékezetében” – Tóth Krisztina.

Ma már könnyen elfelejtjük, hogy Budapest egykor virágzó kikötőváros volt, a Duna pedig az egyik legfontosabb közlekedési útvonala a városnak. Hol voltak az egykori hajóhidak a Dunán, és hogyan keltek át a folyón, ha semmilyen híd nem állt rendelkezésre? Hol és mikor volt Budapestnek saját világítótornya? Hogyan zajlott az élet a híres dunafürdőkben és a Dunapalotában? Hogyan vált valaha színpaddá, vagy éppen hadszíntérré a folyó a fővárosban? Hol pihentek meg a városba érkező hajósok, és hol emlékezhetünk az idegen vizeken meghalt magyar tengerészekre? Sétánk során ezeknek a kérdéseknek próbálunk meg a végére járni, többek között Rubin Szilárd, Jókai Mór és Magyar Elek szövegei mentén. A sétát összeállította és vezeti Dunajcsik Mátyás író, költő. A rendezvény kutyabarát.

Előzetes regisztráció: http://bupap.hu/hu/varoskep-eletter/dunapest

Friss hús a Dunán- Filmvetítés a Duna-menti országok fiatal alkotóinak rövidfilmjeiből (június 17 18:00, A38)

A Daazo – European Short Film Centre négy éve rendezi meg a FRISS HÚS Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. Az elmúlt három évben az egyik legjelentősebb hazai rövidfilmes rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyre évente több száz nevezés érkezik. Ezen a fesztiválon mutatkoztak be rövidfilmjeikkel a legfiatalabb magyar filmes generáció legígéretesebb tehetségei: Bucsi Réka, Andrasev Nadja, Kárpáti György Mór, Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála, Reisz Gábor, Szőcs Petra, akik mind a Friss Húst követően a legnagyobb fesztiválokon folytatták szereplésüket (Berlinale, Cannes, Karlovy Vary). Az évek során a FRISS HÚS nemzetközileg is elismert filmes esemény lett, programjában szórakoztató és szakmailag izgalmas rövidfilmek láthatóak, a filmszakma képviselői megkerülhetetlen találkozópontként tekintenek rá, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek a hazai filmes közéletből hiányzó szakmai programokra. A Dunapesten a Duna-menti országok fiatal alkotóinak rövidfilmjeiből mutatnak be válogatást.

13321894_197733587287644_3767645837847981951_n

Szavakat írni iszapba ( június .17. 20:00, Pontoon)

A Horhos az ambient és a folk határvidékein keresgél, természetből vett hangmintákkal, loopokkal, hosszan kitartott, ki tudja, hová tartó visszhangokkal, ezen az estén Győrffy Ákos József Attila-díjas költő verseivel. Gondolatok és impulzusok találkoznak, járják át egymást a folyóparton. Zene: Horhos (Győrffy Ákos, Gugyella Zoltán, Kas Bence) Házigazda: Csepregi János. A FISZ Írókölcsönzőjének célja, hogy elsősorban a középiskolás korosztály számára megmutassa, nem csak az lehet költő, aki már meghalt, hogy az irodalom élő, eleven, izgalmas és működő dolog ma is.

Dorian Concept Trio (június 17. 22:30 , A38)

Az osztrák Oliver Thomas Johnson, azaz művésznevén Dorian Concept a kortárs európai elektronikus zene egyik  zsenije. A rendkívül tudatos és képzett zenész-producer már első lemezével hatalmas sikert és elismerést aratott. A kezdetektől kézről-kézre adták a BBC Radio 1 trendformáló szerkesztői, második lemezét már a Ninja Tune-nál adta ki. Dorian Concept sorra adta ki jobbnál-jobb EP-it, dolgozott együtt a Cinematic Orchestrával, billentyűsként Flying Lotust kísérte koncerteken. “Mintha a a technó, a grime, a hiphop, a tánczene és a kísérleti elektronika elmúlt tíz évének eszenciája lenne” – mondta róla Boomkat. Dorian Concept MicroKorgján újabb és újabb hatásokkal kísérletezik, és absztrakt downtempo szerzeményei egyedülállóak.

Technika 1 közösségi hajóépítő workshop (június. 16. 16:00 – június 19. 20:00, Hullám csónakházak)

Építsd meg barátaiddal, családoddal saját egyedi hajódat a Technika Nyitott Műhely, az Amatőr Hajóépítők Közössége és a Dunapest közös szervezésében életre hívott első dunai hajóépítő workshopon! A program végén a csapatok a csónakokat vízre eresztik. A workshop szakmai vezetője Mezei Csaba, az Amatőr Hajóépítők Közösségének alapítója.  A 3 napos workshop keretein belül a 2-4 fős csapatok (családok, baráti kör) együtt, szakmai felügyelettel és instrukciókkal építenek meg egy SecPerc kenut, majd a workshop végeztével a hajót megtarthatják saját célra. A SecPerc kenu építése gyors, és egyszerű, amatőrök számára is sikeresen megépíthető. A hajó megfelel a hatályos előírásoknak, valamint teljes értékű, úszóképes, tartós, és tetszetős vízi jármű, amely akár egy életen át is használható. A hajó tervezője Michael Storer ausztrál hajótervező. A hajótervek licenszjogának magyarországi kezelője Mezei Csaba, az Amatőr Hajóépítők Közösségének alapítója, a közösségi hajóépítő workshop szakmai vezetője.

A Hullám Csónakházak a Tér_Köz pályázat keretében, a Pesterzsébeti Önkormányzattal összefogásban, a BLOKK tervei alapján újultak meg 2015-ben.

Regisztráció június 10-ig a [email protected] címen.

Belépőjegy: 85 000 Ft/hajó

 

Futás a SUHANJ!-nyal (június 18. 10:00, Margitsziget, Hajós Alfréd Sportuszoda)

A SUHANJ! Alapítvány nyilvános futóedzésén kerekesszékes, látássérült és autizmussal élő fiatalokkal lehet együtt sportolni. A futással párhuzamosan egy játékos, élményközpontú, szemléletformáló program során átélhetjük, milyen kerekesszékesként közlekedni az akadálypályán. Az alapítvány többéves gyakorlattal, felkészült animátorokkal, megfelelő eszközökkel rendelkezik. Hitvallásuk a mozgás örömének megosztása sérült és fogyatékkal élő társainkkal. A részvétel ingyenes.

13043524_1105844736124026_6331765899548223204_n

Egyszál – énekes-dalszerzők egy szál gitárral (június  19. 16:00 – 22:00 Kopaszi-gát – BVA-öböl)

Az igazán jó dalok egy szál gitáron is felejthetetlenek. A dalszerző-énekesek sokfelől érkeznek: régóta népszerű koncertzenekar frontembere, a Dal felfedezettje, a felhőkről dudorászó, de itt lesz a világ talán legerősebb bendzsósa is. Személyes ügyek és kiradírozhatatlan dalok a BVA-öbölben a Kopaszi-gáton. A részvétel ingyenes.

16:00 Szeder: Szeder életigenlő, könnyed, de markáns stílusú, akusztikus hangszerelésű, magyar nyelvű dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik. 2014-ben jelent meg Hab a tetején című debütáló albuma.

17:00 Zanzinger :Az egyik legérdekesebb hangú előadó ma Magyarországon, az Index.hu beválasztotta a 2014-es év leg- jobb lemezei közé a Demons of Future And Past című anyagot. Stílusára épp úgy hatással volt a delta blues, mint a modern európai dalszerzői hagyomány. Bemu-tatkozó nagylemeze ősszel jelenik meg.

18:00 I Am Soyouz: A félig stockholmi, félig budapesti projekt multi-instrumentalista énekes-dalszerzője a fesztiválszezonban ukulelével, gitárral, melodikával, vagy épp omnichorddal járja az országot. Eszeveszett hippiskedésről, mezítlábas szerelemről és álmodozós felhőkről dudorászik, és szerinte, ha távol a Földtől elvesznénk űrhajónkkal, akkor is valami megnyugtató melegség töltené be a lelkünket.

19:00 The Devil’s Trade: Makó Dávid egyszemélyes produkciója a The Devil’s Trade. Minimalista hangszerelésű, zömmel akusztikus gitárra épülő dalok jellemzik az első, Those Miles We Walked Alone című, nagyon jó kritikai visszhangot kapó albumot. Makó Dávid azt is bizonyítja, hogy a Muzsikás daloknak még az amerikai, gitáralapú folkzene is jól áll.

20:00 Petruska: Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték. 2016 tavaszán jelent meg Petruska második nagylemeze, a Kapunyitó, amit a szerző 30. születésnapja és saját generációjának kihívásai inspirálták. A Trouble in My Mind a legjobb négy szám között szerepelt A Dal 2016 című tv-műsor döntőjében, ahol A Dal Felfedezettje díjat is megkapta. Vendég: Temesvári Bence (hegedű)

21:00 Beck Zoltán (30Y): A pécsi 30y hiába hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb koncertzenekar, a frontemberben, Beck Zoltánban gyűlnek azok az eléneklésre váró dalok, amelyek nem mindig találnak helyet maguknak a nagykoncerteken. Az utóbbi években új lendületet nyert az énekes:2013-ban jelent meg a Beck testvérek terápiaprojektjének lemeze. 2014-ben jelent meg a 30Y.LP.2014,tavaly pedig a Best Of albumuk.