Bár a csütörtök reggeli sajtóhírek az eddigi korlátozások további szigorítását ígérték, Gulyás Gergely közlése értelmében marad az 500 fős limit a zenés-táncos rendezvényeken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kifejtette: azért nem helyezik hatályon kívül az augusztus 15-ig érvényes szabályozást, mert csak így lehet itthon fenntartani a jelenleg stagnáló állapotot, miközben nemzetközileg és a környező országokban is romlik a vírushelyzet. Ez azt jelenti, hogy elmarad az összes nyár végére csúsztatott fesztivál. Öröm az ürömben, hogy az 500 fő alatti bulik továbbra is mehetnek. A fesztiválszervezőket ért károk enyhítését érintő kérdésre úgy felelt: egyedi egyeztetésnél kérdés. Gulyas közölte azt is, hogy a kormány döntése értelmében 5,3 milliárd forinttal támogatják a bajba került zeneipart, és további 800 milliót különítettek el a roma zenészek megsegítésére. 

MIKLÓS KATA – 061.hu

Két hete szintén a Kormányinfón jelentették be, hogy elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek. Akkor az 500 fő feletti rendezvények kapcsán július végére ígértek döntést. A csütörtök reggeli tájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban elmondta, mérlegelve a romló vírushelyzetet a környező és a legtöbb európai országban, bármilyen változtatás kockázatos, ezért a kormány augusztus 15. után sem oldja fel a tömegrendezvények tiltását.

A tárcavezető bejelentette továbbá, hogy 5,3 milliárd forint támogatást különítettek el a zeneipar megsegítésére, amelyet garázskoncertek felvételére fordítanak majd. Hogy ki vehet részt ezeken a koncerteken, annak kiválasztásába neves producereket fognak bevonni a Magyar Turisztikai Ügynökség irányítása alatt. Hozzátette: a cigányzenészek megsegítésére további 800 millió forintot fordítanak. Bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

A bejelentés óta sorra kerülnek ki az érintettektől a közlemények. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a szervezői reakciókat.

 

A bejelentés óta sorra kerülnek ki az érintettektől a közlemények. A szervezők reakcióit a teljesség igénye nélkül közöljük.

B-my Lake – „Bízunk abban, hogy hamarosan újra találkozunk!”

EFOTT – „Nincsenek szavak…”

 

FEZEN Fesztivál – Kisebb koncertekkel szeretnék kárpótolni a közönségüket.

 

Fishing On Orfű – „Elképesztően szomorúak vagyunk.”

 

Kolorádó Fesztivál – „Addig toltuk, amíg lehetett.” A szervezők a közlemény végén annyit jeleztek, hogy talán egy csűrnyi buli összejöhet, de hogy megvalósul e, arról nagyjából egy hét múlva tudnak többet mondani.

 

Paloznaki Jazzpiknik – „A szívünk szakadt meg, és nagyon sok munkánk ment kárba.”

 

Strand Fesztivál – „Nagyon sajnáljuk…”

 

Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) – „Ötvenegy év után ez lesz az első év, hogy SZIN nélkül zár a nyár.”

 

A mai döntés nem csak a fesztiválokat, hanem a Budapest Parkot is érzékenyen érinti.

Öröm az ürömben, hogy a MOL Nagyon Balaton kompkoncertjeit jelen állás szerint meg tudják tartani a szabályok szigorú betartása mellett illetve a Palkonya Hangja is zavartalanul megvalósulhat. Emellett maradnak az 500 főt meg nem haladó rendezvények. Az aktuális bulikról heti ajánlónkból, a Programozóból értesülhetsz.

Címlapfotó: Horváth Péter Gyula