Tizenkét nap alatt 23 ezer kilométert tett meg Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy Las Palmastól Washingtonon és Montreálon át egészen New Yorkig vigyék a magyar kultúra jóhírét. Mindeközben itthon a Highlights of Hungary tízes listájára a Midnight Music és az Autizmusbarát Kakaókoncert is felkerült.

061.hu

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje „fenséges zárása volt” a 32. Kanári-szigeteki Zenei Fesztiválnak, jobb döntést nem is hozhattak volna a szervezők – írta a Diario de Avisos kritikusa. „A koncert első pillanatától kezdve különleges érzékenységgel játszottak, tökéletes finomság és egyensúly jellemezte játékukat” – fejtette ki a szerző, külön kiemelve Fischer Iván „karmesteri nagyságát”, aki „minimális vezényléssel érte el a tökéletes hangzást”. És bár nem szokás kitérni a ráadásra, ezúttal olyan „bámulatos” volt, hogy a cikk írója azt sem hagyta szó nélkül: „a BFZ muzsikusai egy régi ortodox melódiát énekeltek el négy szólamban, magával ragadóan”.

A Cultural Resuena cikke szerint Fischer Iván beragyogta a koncerttermet, bátor interpretációt választott, a zenekar játékában egyszerre volt jelen az erő és a finomság. „Megmutatták, hogy ez egyszerre is lehetséges, a csodálatos este pedig hangos tapsviharral végződött” – olvasható a beszámolóban, melyben a ráadást „felejthetetlen ajándéknak” nevezték.

Montreálban a Le Devoir cikke szerint varázsolt a zenekar. „Az önmagában csoda, hogy a viszontagságos időjárás ellenére eljutottak Montreálba Washingtonból” – írta a kritikus, majd hozzátette: és még énekeltek is! A koncert a lehető legjobban kezdődött a kürtök megszólalásával A bűvös vadász-nyitányban, Prokofjev 5. szimfóniájában pedig minden benne volt: pontosság, színek és végtelen árnyalatok sora. „Végig egységesen és magas színvonalon játszottak, reméljük, a következő turnéjukon is találkozunk” – zárta gondolatait a szerző.

New Yorkban már a Fesztiválzenekar koncertjének beharangozóiban sorjáztak a szuperlatívuszok: a The New Yorker „Fischer Iván felülmúlhatatlan zenekarát” várta a Carnegie Hallba, Washingtonban a magyar nagykövetségen Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet meghívására a teljes zenekar részt vehetett egy Sunday Brunchon, és ugyancsak Washingtonban fogadást adtak Fischer Iván tiszteletére, aki korábban a washingtoni nemzeti szimfonikusokat is dirigálta.

A Carnegie Hallban idén 20. jubileumát ünnepelte a Fesztiválzenekar, játékát pedig álló tapssal hálálta meg a közönség, ahogy korábban Montrealban is. A Concerto Net a zenekar „tiszta, örvénylő energiáit” emelte ki, a Super Conductor blog szerint a koncert minden volt, csak nem szokványos, a Cutting Edge szerint pedig több mágikus pillanat is volt a koncerten. „Fantasztikusan, csodálatos hangzással” sikerült megmutatni, mire képes a zenekar, a muzsikusok pedig énekükkel végül „elrabolták a közönség szívét”. A The New York Times beszámolója a vonósok meleg hangzását, és a fúvós szekcióban ülő nagyon tehetséges muzsikusokat emelte ki, a Classical Source szerzője szerint pedig ez volt a szezon legjobb koncertje.

A turné ideje alatt itthon a Fesztiválzenekar két koncerttípusa is bekerült a Super Chanel által szervezett Highlights of Hungary tíz legkreatívabb kezdeményezése közé. A Midnight Music az 5. (jelölő kurátor: Bodnár Bence), a Nemzetközi Cseperedő Alapítvánnyal közösen szervezett Autizmusbarát Kakaókoncert (jelölő kurátor: Winkler Nóra) pedig a 6. helyen végzett.