Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Brutális gyilkosság áldozata lett Szilágyi István, az ország Lópici Gáspárja. A PestiSrácok.hu korábbi információját, már a rendőrség is megerősítette: a színészt fia ölte meg, a lap úgy tudja, egy kalapáccsal. A Bors szerint a rendőrséget a színész felesége értesítette, aki pánikban szaladt át a 17. kerületi házuk mellett üzemelő vegyesboltba. Szilágyi István fiát őrizetbe vették, majd a Teve utcába szállították kihallgatásra.

061-összeállítás

A Police.hu azt írta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába május 3-án 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a XVII. kerületi X. utcában, egy családi házban egy férfi bántalmazza apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, majd szemlét tartottak és megállapították, hogy a férfi halálát idegenkezűség okozta – írja a Police.hu. A férfi ellen emberölés bűntett gyanúja miatt indítottak eljárást. Az áldozat Szilágyi István, a legendás színész, az ország Lópici Gáspárja.

Fotó: Móricz István/Bors

A Bors értesülései szerint a színész fia komoly alkoholproblémákkal küzd, a két férfi között rendszeres volt a tettlegesség, jellemzően Péter verte a rossz fizikai állapotban lévő idős édesapját, ha nem kapott tőle pénzt alkoholra. 2018. július elején két év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték Szilágyi Pétert, mert több alkalommal súlyosan bántalmazta édesapját.

A bíró az ítélet indokolásakor azt mondta: „ez az ítélet majd visszatartja a férfit attól, hogy újra kezet emeljen idős, beteg apjára”.

Szilágyi István 1937-ben született Gyomán, és 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezután az egri Gárdonyi Géza színházban kezdett játszani, majd a Pécsi Nemzeti Színház, 1976-ban pedig a Vígszínház tagja lett. 1959-ben az Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé, és 1968-ban ismerte meg az egész ország a Bors című tévésorozat Sipos uraként. Neve később szinte egybeforrt az 1974-ben bemutatott Keménykalap és krumpliorr című magyar filmsorozat Lópici Gáspárjáéval. 

1979-ben csatlakozott a Mafilm társulatához, ötvenéves pályafutása során pedig számtalan filmben játszott: a Talpuk alatt fütyül a szél, A Pogány Madonna, a Te rongyos élet, a Lutra, A legényanya, a Hamis a baba, A három testőr Afrikában, A napfény íze, a Csak szex és más semmi, illetve a Zimmer Feri 2 szereplőjeként is láthatta az ország. A Tenkes kapitányában Pityik őrmestert, az 1980-as Indul a bakterházban a piócás embert alakította. Mindezek mellett a Bujtor-filmek karakterszereplője és a ’90-es években a Lottó reklámarca volt. 1998-ban lett a Győri Nemzeti Színház tagja, ahol egészen 2016-os nyugdíjazásáig dolgozott.

Az elmúlt években a magyar sajtó sokat cikkezett az Aase-díjas magyar színművész nehéz anyagi helyzetéről, egészségügyi problémáiról, illetve lakhatási körülményeiről. Szilágyi István 2018-ban balesetet szenvedett, ami miatt sokáig csak járókerettel tudott közlekedni, de később szerencsésen felépült. Feleségével, Humenyánszky Jolán szobrászművésszel és fiukkal szörnyű körülmények között éltek. Operatőrként dolgozó fia hitelcsapdába került, így a család több millió forintos adósságot halmozott fel, a színész nyugdíja pedig igen kevés volt. Tűzifát is adományként kaptak, élelmiszerrel pedig sokszor jótevőik látták el őket.

Kiemelt fotó: Soós Lajos/MTI


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •