Újra megjelent David Bowie negyven éve, 1976. május 20-án publikált ChangesOneBowie című első hivatalos válogatáslemeze, amely a művész 1969 és 1976 közötti slágereit tartalmazza. Az album a második helyig jutott az angol listán, ami nem is csoda: a maga nemében tökéletes reprezentáció, ezek a dalok voltak Bowie első nagy korszakának talán legfontosabb slágerei.

PZL – 061.hu

A ChangesOneBowie részint megtámogatta Bowie aktuális sorlemezét, az 1976 januárjában megjelent a Station To Stationt, amelyről a Golden Years szemelték ki a válogatásra.  A cover portréképét Tom Kelley fotózta, akihez olyan ikonikus felvételek kötődnek, mint az 1949-ben Marilyn Monroe-ról készült „vörös bársonyos” naptárkép, de a műtermében megfordult Gary Cooper, Greta Garbo, Clark Gable, Churchill, Marlene Dietrich, John F. Kennedy, Eisenhower és Roosevelt is. Ez a Bowie-portré idézi meg a hamarosan színre lépő thin white duke perszónát is.

Bowie 2

Annak, aki a nyaralásra sem akar Bowie nélkül maradni, annak a családbarát ChangesOneBowie tökéletes ajánlat. Aki ugyenebből a korszakból bővebb merítést szeretne, annak ott a The Best Of David Bowie 1969-1974, amin már húsz felvétel szerepel, köztük olyan alapslágerekkel (Starman, Velvet Goldmnie, Life On Mars? The Man Who Sold the World, stb…). Ezeket sajnos nem tartalmazza a ChangesOneBowie. Viszont itt van a Space Oddity, a John, I’m Only Dancing, a Ziggy Stardust, a Changes, Suffragette City, a Rebel, Rebel, a The Jean Genie… Az albumon az összes dalt Bowie írta, csak a Fame-nek volt társszerzője Carlos Alomar és John Lennon.

Szóval, a lemez gyorstalpaló Bowie legnagyobb slágereihez, afféle beavatás az életmű első szintjéhez, innen viszont kötelező megismerni az 1969-től az 1983-as Let’s Dance-ig tartó corpus hibátlan alaplemezeit. Persze, Bowie még e válogatás albummal is óriási hatással volt a popra, a tipográfiája is hivatkozási alap, például Morrissey is használta. A bakelit újrakiadások egy része színes vinylen jelent meg, de hogy melyik verziót vettük meg, csak akkor derül ki, amikor kicsomagoljuk az albumot. A CD ehhez képest nem tartalmaz lutrit, az RCA jellegzetes narancsos albumcímkéje bújik meg a tasakban. A ChangesOneBowie-t utazáshoz ajánljuk, a desztinációk lehetnek olyan égitestek, mint New York, London, Berlin, Suffragette City, vagy éppen a Hold is. 

 David Bowie
ChangesOneBowie
Warner /RCA Records
11 szám 44 perc