Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Május 22-én megnyitották a Város Boltját a Főpolgármesteri Hivatal Bárczy István utcai szárnyában, az ötödik kerületben. Az egy éve megszavazott üzlet ötlete 2012-ben jött létre Budapest szociális koncepciója részeként. Vagyis, hogy egy olyan üzletet hozzanak létre, ahol a  Magyar Iparművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásai mellett szociális intézményekben készített alkotásokat is meg lehessen vásárolni. Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy idén megnyitotta kapuit a 160nm2-es kiállítótér, amit az előzetesen megszavazott 32,5 millió forint helyett, csupán 21 millióból hoztak ki. Ezzel pedig még a vogon köztisztviselők szimpátiáját is kivívták, aminek hatására spontán tüntetések szerveződtek szerte a galaxisban.

GYŐRI MIKLÓS – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

varos boltja 2

A projekt ötlete és megvalósítása legalább olyan szép és csodálatos, mint a Varázsceruza, és még különös gondossággal sem tudok felfedezni semmilyen visszás dolgot és szokásos mellényúlást, ahogyan azt megszoktuk az állami és önkormányzati beruházásoknál. Pardon, de a mérleg nyelve szerint sokkal kevesebb a nem túlárazott, sajtóban utólag nem szétszedett, magyarázott, befuccsolt, el sem indult, hiába átadott állami vagy önkormányzati projekt.

Persze ezen ötlet megvalósítása némileg egyszerűbbnek bizonyult, mert adott volt egy üres hely, amit csak némileg kellett átalakítani és felújítani, az árusítani kívánt alkotások pedig megint csak adottak voltak, hiszen a Főpolgármesteri Hivatal úgymond egy együttműködési megállapodást kötött a fentebb említett egyetemekkel, valamint néhány szociális szervezettel. Ebbe a sorba tartozik pl. az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány, a Kézzelfogható Alapítvány – Vakok Speciális Szakiskolája, az Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona (Tordas) valamint a Pszichiátriai Betegek Otthona (Szentgotthárd). A megállapodás szerint a bolt üzemeltetését végző Budapest Esély Nonprofit Kft. az egyetemek hallgatóit, valamint a szociális intézmények működését kívánja támogatni a Város Boltjában található alkotásokból származó bevételekkel.

varos boltja 3

Az alkotások

A hivatalos tájékoztató szerint leginkább a két egyetem hallgatóinak, alkotóinak a munkáiból lehet szemezgetni és vásárolni, az első időszakos kiállítás is, ami nem rég ért véget, az ő munkáiból csemegézett, de azért szép számmal vannak olyan egyedi alkotások is, amik a szociális intézmények betegeinek vagy ápoltjainak keze alól került ki.

Amik nem annyira elvontak és az átlagember számára elsőre nem annyira értelmezhetetlenek, mert nem a mit kezdjek vele, ha megvettem kategóriába esik, azok a bőrdíszművek, ahol remek mindennapi használatra alkalmas alkotások vannak, mint kulcstartó, mappák, tokok, borítók, táskák. Ezek legfőképp a Magyar Down Alapítvány betegei készítették.

varos boltja 4

Izgalmasak még a fazekas munkák is, amelyeket a Vakok Speciális Szakiskolájában készítettek. A látássérült fiatalok műhelyéből kikerült darabok meglehetősen izgalmasak mind a forma, mind a színvilágot tekintve. Itt is érződik a hasznosság elve, így lehet válogatni többek között tálak, vázák, gyűrűk, medálok közül. Igazán szép darabok. Ugyanakkor meg kell még említenem a 20 éves Barkóczi Beáta kézzel szőtt szőnyegét, ami körülbelül bármelyik otthonka katalógusban található szőnyeggel simán felveheti a versenyt. Sőt, fel is veszi.

varos boltja 5

A textiltermékek között is találhatunk néhány izgalmas darabot. Itt elsősorban az Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonából kikerült alkotások vannak, amik inkább játékos darabok, főleg a fiatalabb generációnak. De akad itt a már említett szőnyeg és díszpárna is, amik kifejezetten szépek, elegánsak.

varos boltja 6

Ezeken kívül természetesen még van jó néhány további alkotás is, úgyhogy érdemes olvasgatni a weboldalt a varosboltja.hu-t, de még inkább érdemes beugrani személyesen a Város Boltjába, ha éppen arra járunk vagy időnk engedi.

A jövőt tekintve tervbe van véve, hogy rendszeresen szerveznek majd nem csak kiállításokat, hanem beszélgetéseket, rendezvényeket is.

Web: http://varosboltja.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •