Jennifer Lawrence Oscar-díjas színésznő alakítja a botrányba keveredett Theranos egészségügyi vállalatot alapító, önerőből a világ legfiatalabb milliárdosává vált Elizabeth Holmest a Legendary Pictures új filmjében. A Bad Blood (Rossz vér) című produkciót Adam McKay rendezi és írja a The Hollywood Reporter értesülése szerint.

MTI

Az Oscar-díjas Lawrence a vérteszteket végző startuppal befutó cég fiatal alapítóját játssza. A Theranos gyorsan vált mintegy kilenc milliárd dollár értékűre becsült vállalattá, ám reputációját alaposan megtépázta, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálatot folytattak a cég ellen. A 32 éves vállalkozó továbbra is kitart a Theranos mellett, holott a hatóságok megpróbálták elérni, hogy két évre eltiltsák bármilyen vértesztet végző laboratórium működtetésétől vagy birtoklásától. A filmes sztori különösen azt követően lett kelendő a stúdiók számára, hogy a két Oscar-díjas sztár, Lawrence és McKay is beszállt a projektbe.

Elizabeth Holmes 19 éves korában, 2003-ban alapította meg a Theranost azzal a céllal, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amelynek segítségével fájdalom nélkül, a lehető legkisebb mennyiségű vérből – ujjbegyből vett vércseppből – minél gyorsabban el tudják készíteni a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletet. Holmes, akit gyakran hasonlítottak Steve Jobshoz, az Apple vezetőjéhez, azt ígérte, hogy áttörést érnek el a betegségek korai diagnosztizálásában, mivel az általuk kifejlesztett vérvizsgálatok olcsók, gyorsak és hatékonyak.

Tavaly októberben azonban a Wall Street Journal saját kutatásaira hivatkozva azt írta, hogy a Theranos hiányos és nem korrekt adatokat szolgáltat az ügyfeleknek és a befektetőknek tevékenységéről. Így az Edison névre keresztelt, saját fejlesztésű laboratóriumi készülékkel csak 15-féle vértesztet végeztek el, miközben a reklámban kétszázat emlegettek. A többi mérést hagyományos vérelemző készülékekkel, köztük a Siemens által gyártott géppel készítették el, és egyes mintákat hígítani kellett a megfelelő mennyiség eléréséhez, ami viszont rontotta a mérések pontosságát. Ráadásul az Edison és a hagyományos készülékek által elvégzett vérvizsgálatok eredményei gyakran nem is egyeztek.