Már játsszák az amerikai mozik a Miles Davis életéről szóló filmet, amelyben a Hotel Ruandából ismert Don Cheadle játssza a világhírű trombitást, mellette pedig Ewan McGregor a másik főszereplő.

061.hu

Az alkotás érdekessége, hogy a Davis-t alakító Cheadle – pályafutása során először – a rendezői feladatokat is magára vállalta, sőt, társszerzőként a forgatókönyvet is ő jegyzi. A „Miles Ahead” filmzenéje április 8-án jelenik meg, és egyértelműen kiérdemli nálunk a hét albuma címet. A „Miles Ahead” CD 11 különleges felvételt tartalmaz az 1956-1981 közötti időszakból, válogatott dialógusokat a filmből Don Cheadle tolmácsolásában, illetve néhány erre az alkalomra született átdolgozást, amelyek a Grammy-díjas jazz/hip-hop előadó, Robert Glasper keze munkáját dicsérik.

Az albumon számos vendég is közreműködik: a „What’s Wrong with That?”-ben Cheadle és Glasper mellett olyan nagyságokat hallhatunk, mint Herbie Hancock, Gary Clark Jr., Esperanza Spalding vagy Antonio Sanchez, míg a záró tételben („Gone 2015”) – ami egyben a végefőcím aláfestőzenéje – Pharoahe Monch rappel.A film az albummal karöltve részletes betekintést nyújt Miles Davis egyedülálló karrierjébe, új nézőpontból tálalja a 20. század egyik legúttörőbb zenei fenoménjának művészetét, valamint rengeteg jellemvonást is elárul a stílusteremtő trombitásról.