A színház-, koncert- és moziélményt pótlandó az otthon ragadtak milliói keresnek alternatívákat a szórakozásra, a lakosság egyik kedvenc elfoglaltságává egyértelműen a filmek, sorozatok streamelése vált az utóbbi hetekben. De vajon mit néznek azok, akiket karanténmentes időszakban mi néznünk a színpadon vagy a filmvásznon? A 061.hu új sorozatában általunk is nagyra becsült személyiségek – színészek, filmesek, zenészek – írják le, milyen sorozatokat, filmeket láttak, vagy néznek épp otthon, a kényszerpihenő alatt. Elsőként Mészáros Bélát, a Katona József Színház művészét kérdeztük.

MM – 061.hu

Milyen filmeket, dokumentumfilmeket, sorozatokat nézel? Miért ajánlod ezeket?
Filmet, dokumentumfilmet mostanában nem néztem, viszont több sorozatot is láttam az utóbbi hetekben, de ami igazán nagy hatással volt rám az a Breaking Bad! Épp a napokban fejeztem be. A színészi játék elképesztő, a dramaturgia következetes és átgondolt, a forgatókönyv váratlan és szinte tökéletes. De jó lenne egyszer egy ilyen sorozatban szerepelni!

A Breaking Bad számos elismerést kapott, különösen az írói és filmezési munkákért, de a színészek teljesítményét is nagyra méltatták. A sorozat összesen tizenkét Emmy-díjat nyert, melyből három egymást követő évben Bryan Cranston vitte el a legjobb színésznek járó díjat, hármat Aaron Paul kapott a drámasorozat legjobb mellékszereplője kategóriában, kettőt Anna Gunn, a drámasorozat legjobb női mellékszereplője kategóriában, valamint a sorozat 5. évada elnyerte a legjobb dráma sorozat díját is. A szériát mint a valaha volt egyik legjobbat tartják számon, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb közönségarányt elérő sorozat. A Breaking Bad az új-mexikói Albuquerque városában 2008 és 2013 között készült sorozat, amelyet Vince Gilligan rendezett. Főszereplője Walter White (Bryan Cranston) középiskolai kémiatanár, akinél előrehaladott stádiumú tüdőrákot állapítanak meg. Később úgy dönt, a bűn útjára lép és metamfetamin előállításába és eladásába kezd egy korábbi diákjával, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul), hogy még halála előtt biztosíthassa családja anyagi jövőjét. 

Van-e olyan sorozat, amit még nem kezdtél el nézni, de tervben van?
A Szolgálólány meséje 3. évadának utolsó három részét nem láttam, azt szerintem még ma bepótolom.

https://www.youtube.com/watch?v=I3bYZMkmsZ8

A Margaret Atwood nagy sikerű regénye alapján készült A szolgálólány meséje című disztópikus széria 2018-ban három Emmy-díjat is bezsebelt, óriási népszerűségre tett szert, így nem is volt meglepő a tavaly nyári bejelentés, miszerint berendelték a negyedik évadot. A premier dátuma nem ismert, de a koronavírus miatt feltehetően jócskán átcsúszik a jövő évre. Ami biztos, hogy a főszerepet játszó Elizabeth Moss-szal, Yvonne Strahovskival és Joseph Fiennes-szal is találkozhatunk a következő epizódokban. A szolgálólány meséje a Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a “visszatérést a hagyományos értékekhez”. Offred (Elisabeth Moss), aki a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között – akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.

+1 Milyen online produkciókat, karantén előadásokat láttál az utóbbi hetekben? Milyen élményt nyújtottak ezek a programok?
A költészet napja alkalmából megnéztem több színház  – köztük anyaszínházam – online produkcióját. Sok tetszett közülük, fantáziadús volt, leleményes, vicces és megható.


Mészáros Bélával legutóbb a Seveled című film kapcsán beszélgettünk, az interjút ITT olvashatja!

Vezető kép: Horváth Péter Gyula