A lakosság egyik kedvenc elfoglaltságává egyértelműen a filmek, sorozatok streamelése és a tévénézés vált az utóbbi hetekben. De vajon mit néznek azok, akiket karanténmentes időszakban mi néznünk a színpadon vagy a filmvásznon? A 061.hu új sorozatában általunk is nagyra becsült személyiségek – színészek, filmesek, zenészek – írják le, milyen sorozatokat, filmeket láttak, vagy néznek épp otthon, a kényszerpihenő alatt. A Filmdaráló második ajánlóját Tóth Barnabás, az Akik maradtak, Magyarország tavalyi Oscar-delegált filmalkotásának rendezője jegyzi.

061.hu

Elöljáróban Tóth Barnabás elárulta, a járványhelyzet miatt szerencsére nem maradt és nem is tolódott el filmes munkája. A pandémia azonban sajnos érintette az Akik maradtak (Those who remained) amerikai mozipremierjét, de az eredeti, május 8-i időpont helyett a rendező reményei szerint legkésőbb ősszel a forgalmazó Menemsha Films bemutathatja majd New York-ban és a nagyobb városokban. Tóth Barnabás jelenleg több filmterven is dolgozik, mint mondja, “van köztük boszorkányos Könyves Kálmán idejéből, van Hofi Gézáról és van egy egy Londonban élő magyar családról is. Egyelőre mind írásos fázisban vannak, meglátjuk, melyikre sikerül először támogatás szerezni”.

És most lássuk, miféle produkciókat ajánl Tóth Barnabás az elmúlt hetek otthoni filmélményeiből:

#1 Nyomorultak (Les Misérables)

“Azon a héten került mozikba, amikor megjelent a vírus Magyarországon, így félő hogy sokan lemaradtak erről a fantasztikus francia filmről. Az amazon jóvoltából biztos, hogy hamarosan valamelyik szolgáltatón elérhető lesz ez a lebilincselően feszült sztori a mai párizsi külvárosi rendőrök egy napjáról. A zsaruknak a különböző etnikumú bandák közt kell ellavírozniuk – maguk is a törvénytelen túlkapások és az erőszak eszközével.”

adalék:
A film azon a környéken játszódik, ahol a rendező, Ladj Ly felnőtt; Párizs legszegényebb bevándorlónegyede nemcsak a francia főváros egyik legveszélyesebb környéke. A Nyomorultak az azonos című rövidfilm egészestés változata, amelyet a 2005-ös párizsi külvárosi zavargások inspiráltak. A film világpremierje az ’A’ kategóriás Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt, az alkotás az Arany Pálmáért versengett és elnyerte a zsűri díját. A film Franciaország Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában és a szakma egyöntetű véleménye szerint esélyes nemcsak az Oscar-jelölésre, de akár a díjra is. A filmet három kategóriában jelölték az Európai filmdíjra, s esélyes a legjobb film, a legjobb elsőfilm, a legjobb forgatókönyv díjainak elnyerésére. Egyöntetű vélemények szerint a Nyomorultak 2019 egyik legjobb, legfelkavaróbb filmje.

#2 Az aszfalt királyai (Ford vs. Ferrari)

“Tökéletesen összerakott film, a témája ellenére (autóversenyek) meglepően lassan építkezik, de megéri kivárni, mert elképesztő szép és fordulatos történet.”

adalék:
Az Oscar-díjas Matt Damon és Christian Bale a főszereplői az igaz történet alapján készült filmnek, melyben a látnoki erővel bíró autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és saját démonjaikkal, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen. A nagy csatát elmesélő film egy barátság története és egy házasság sztorija is egyben, és persze a hatalmas konszern és a fejlesztő mérnök kisember küzdelme is, de valójában az, ami: gigászi autóverseny, olyan beállításokkal, hogy úgy érezzük: sosem jövünk ki a retró boksz utcából.

#3 Úr keres hölgyet (Man seeking Woman)

Eddig három évad jött ki Josh (Jay Baruchel), az örökké szingli, búskomor-lúzer srác kalandjaiból. Valóság keveredik állandóan egy abszurd világgal, ahol viccesebbnél viccesebb karakterek esnek elképesztő túlzásokba, úgy hogy mindenki szerethető és >jólesősen ismerős< marad.”

https://www.youtube.com/watch?v=2XOmS9Fhsug

adalék:
Miután véget ér egy több éven át tartó kapcsolata, Josh Greenberg újra párt keres. A megrögzötten romantikus és élénk fantáziával rendelkező srác a randik és futó kapcsolatok során egészen szürreális helyzetekbe keveredik, melyekből gyakran csak nővére Liz, és legjobb haverja, Mike segítségével képes kikecmeregni.

—————————————————————————————————————————————————————–

Tóth Barnabás rendező, forgatókönyvíró, producer, színész, a Momentán Társulat alapító tagja 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és TV producer, majd rendező szakán. Számos kisfilmje közül a legismertebb az Újratervezés című alkotása, amely a szakmai elismerések mellett – Magyar Filmkritikusok Díja – nagyon gyorsan vált ismerté és kedveltté a hazai közönség körében is. A Médiatanács mecenatúraprogramjának támogatásával készült a Van egy határ című kisfilmje 2017-ben. Susotázs című rövidfilmjét beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának tíz alkotást tartalmazó rövidlistájára.

Fotó: Horváth Péter Gyula