Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 283
 •  
  283
  Shares

A lakosság egyik kedvenc elfoglaltságává egyértelműen a filmek, sorozatok streamelése és a tévénézés vált az utóbbi hetekben. De vajon mit néznek azok, akiket karanténmentes időszakban mi néznünk a színpadon vagy a filmvásznon? A 061.hu új sorozatában általunk is nagyra becsült személyiségek – színészek, filmesek, zenészek – írják le, milyen sorozatokat, filmeket láttak, vagy néznek épp otthon, a kényszerpihenő alatt. Ezúttal Lábas Vikit, a Margaret Island énekesnőjét kérdeztük.

MM – 061.hu

Milyen filmeket, dokumentumfilmeket, filmeket nézel? Miért ajánlod ezeket?
Nem sok újdonságról tudok beszámolni, mert az elmúlt két hétben nem nagyon ültünk le a monitor elé, de David Attenborough Our Planet-jét mindig meg tudom nézni, főleg most, hogy kicsit óvjuk is a természetet azzal, ami történik. Kristóf (Törőcsik Kristóf a zenekar basszusgitárosa – a szerk.) egyébként nagy filmrajongó, tanult filmtörténetet az egyetemen, most néztük meg Az ötödik pecsétet, és most a filmarchívumban fellelhető régi magyar filmek felé kanyarodunk, amelyek nagyon sokszor rímelnek a mai helyzetre. A legviccesebb, hogy első este, amikor leköltöztünk Fonyódra, A vírus című filmet néztük meg együtt.

“Ha filmet kellene ajánlanom, a Forrest Gumpot mondanám, amit szintén unásig tudok nézni.”

Robert Zemeckis ikonikus, korszakalkotó vizuális megoldásairól mindmáig híres filmjét 1994 októberében mutatták be a tengerentúli mozik, így egyidejűleg játszották három másik filmtörténetet írt alkotással: a Ponyvaregénnyel, a Jurassic Parkkal és a Remény rabjaival. Közülük végül Zemeckis filmje zsebelte be a legjobb filmnek járó Oscart (meg még 5 aranyszobrocskát) és nem is érdemtelenül. A Winston Groom regényéből készült, örökzöld idézetekkel telepakolt film végigvezet a korszakon, amikor Amerika elveszítette az ártatlanságát. Gump a XX. századi amerikai történelem minden jelentős személyiségével találkozik az 1950-es évektől 1970-ig, miközben felvillannak a kor legfontosabb eseményei (elnökváltások, a vietnami háború, a Watergate-botrány), de a nézőket hála Forrest egyszerű, naiv világlátásának, az érdekli leginkább, újra együtt lesz-e a borsó meg a héja, azaz hősünk és gyerekkori szerelme, Jenny.

Milyen sorozatok nyerték el a tetszésedet az utóbbi hetekben?
Nagy hatással volt rám a Bill Gates-ről szóló dokumentumfilm-sorozat, az Inside Bill’s Brain, ami azért is aktuális, mert Gates felesége a koronavírus ellenszerén dolgozik benne. Szerettem az Absztrakt című sorozatot is, amelyben egy festő mutatja be, hogy a színek és a formák milyen hatással vannak egymásra. Az Eufória első évadát is végignéztem nemrég, nagyon várom a másodikat.

Fotó: Hegyi Júlia Lily


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 283
 •  
  283
  Shares