A 2023-as év mozitermése végképp arról árulkodik, hogy a filmipar kiheverte a koronavírus járvány okozta fennakadásokat, és ebben az esztendőben olyan alkotások, köztük számos folytatás is érkezik, amelyet lélegzet visszafojtva várunk. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hadik 

Március 9-ől lesz látható a magyar mozikban az 1757-ben játszódó Hadik című történelmi film, amely Hadik András berlini portyájának történetét eleveníti fel a klasszikus magyar kalandfilmek stílusában. A film címszerepét Trill Zsolt alakítja, Mária Terézia szerepében Horváth Lili látható. A magyar filmtörténet olyan klasszikusainak, mint A kőszívű ember fiai vagy az Egri csillagok stílusában, mégis a legmodernebb technikai megoldásokkal kiegészülve készült el a Hadik, amelynek forgatása több mint hat hónapon át tartott, és idén februárban ért véget. Az 500 fős stáb a felvételek többségét Keszthelyen, Gyenesdiáson, Mohácson, Pécelen, valamint az NFI fóti Huszárik stúdiójában, a Gödöllő melletti Babatpusztán és Komáromban rögzítette. Utóbbi helyszínen a berlini csata jeleneteit vették fel, amelyben Hadik András huszárcsapatával elfoglalta a várost, és ahonnan tetemes hadisarc, valamint a legendás 24 darab balkezes kesztyű birtokában nem sokkal később hirtelen távozott is.

A film forgatásán stábunk még 2021 novemberében lesett be a gigantikus díszlet kulisszái mögé.

2023. június 29-én fut be a hazai mozikba Indiana Jones ötödik kalandja, amely nem csak magyar előzetest, amelyben a főszerepet ki más játszaná, mint a félszeg mosolyú Harrison Ford. A film sztorijáról sok mindent továbbra sem tudunk, csak annyit, hogy a 60-as években játszódik, az űrutazás is bejön a képbe, no meg a nácik is, akik hiába veszítették el a II. világháborút, a háttérben még mindig keverik a keverni valót. A Jürgen Voller nevű főgonoszt az ilyen szerepekhez igazán hozzászokott Mads Mikkelsen játssza, egy kisebb szerepben feltűnik majd Antonio Banderas is, Phoebe Waller-Bridge pedig a régészprofesszor keresztlányát testesíti meg, akivel kapcsolatban James Mangold rendező megerősítette, hogy nem fogja átvenni a fedorát a kalandortól.

A galaxis őrzői vol. 3.

2023. május 4-én megérkezik a magyar filmszínházakba a trilógiáig záró epizódja, annak ellenére, hogy sokáig úgy tűnt a rendező James Gunn nem is készítheti el, mert a Disney kirúgta őt. Űrlordék már 2022-ben is visszatértek, először a Thor: Szerelem és mennydörgésben láthattuk a csapatot a mozivásznon, majd november végén a Disney+-on mókáztak egy kicsit egy karácsonyi különkiadás keretében. A trilógiazáró története ezeket követően fogja felvenni a fonalat, és most úgy áll, hogy ezzel a kalanddal búcsúzik a 2014-ben megismert gárda, tehát Chris Pratt Űrlordja, Dave Bautista Draxe, Zoe Saldana Gamorája, Karen Gillan Nebulája, illetve az eredetiben Bradley Cooper és Vin Diesel hangjain megszólaló Mordály és Groot. A humor, az őrzők egymás közötti kémiája, a ragadós zenék miatt az idén érkező öt Márvel film közül kiemeli A galaxis őrzőinek záró akkordját. 

Roosevelt

Martin Scorsese idén sem hagyja egyik kedvenc színészét Oscar- esélyes film nélkül, ugyanis Leonardo DiCaprio megint egy történelmi személy bőrébe bújhat, ezúttal Theodore Rooseveltet játszhatja el, az Egyesült Államok 26. elnökét, aki meglehetősen kalandos életet élt, lendületes személyiség volt, és szerette cowboyként előadni magát. Szolgált a haditengerészetnél, a lovasság parancsnokaként részt vett az 1898-as spanyol-amerikai háborúban, és vezetett egy expedíciót az Amazonba, amibe majdnem belehalt. A Paramount stúdió júliusban megjelenő drámájának forgatókönyvét Scott Bloom írja, a produceri munkálatokból pedig DiCaprio és a rendező Scorsese is kiveszi a részé

 

Barbie

A Kisasszonyokat és Lady Birt-öt jegyző Greta Gerwig filmjéről egyelőre nem sokat tudni, azon kívül, hogy minden csupa neon és csupa csillogás. A függetlenfilmes rendező azonban távol áll a hollywoodi nagyipari pénzgyártól, amit pedig a téma alapján sokan a mozi mögé látnak. Az élőszereplős Barbie-film középpontjában Barbie (Margot Robbie) áll majd, aki egy véletlen folytán kikerül a való világba, és különös kalandokba keveredik Kennel (Ryan Gosling). Az előzetes szintén erre utal, ám úgy tűnik megismerhetjük belőle Barbie eredetét is. A Barbie-filmben Barbie és Ken több különböző változata is feltűnik majd. A Shang-Chi és a Tíz gyűrű legendája sztárja, Simu Liu például az egyik Ken szerepében lesz látható.

A láthatatlan gyilkos

A hazai filmgyártás egyik szuperprodukciója kétségkívül a 2023-ban érkező A láthatatlan gyilkos lesz, amelyet a világhírű operatőr Koltai Lajos rendezett. A Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film 1847-ben játszódik, Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A film főszereplőiről kapcsán a rendező elmesélte korábban az MTI-nek, hogy “Vecsei H. Miklós hamar megtalálta a saját hangját, hitelesen alakítja a fiatal Semmelweist. Nagy Katica, aki a tudóst küzdelmes útján végigkísérő fiatal bécsi szülésznőt játssza, szintén jó választás volt.”

Magic Mike’s Last Dance

Minden idők egyik legvérpezsdítőbb filmjének utolsó epizódja februárban kerül a mozikba. Channing Tatum utoljára húzza fel a tánccipőt és veti le a ruháit a Magic Mike legutolsó részében. A sztoriban az anyagilag leégett főhős Floridában pultosként tengeti a napjait, amikor megismerkedik a Hayek által megformált gazdag nővel, akiről eddig nem túl sok mindent lehetett tudni, de az előzetesből kiderül, hogy van egy lánya, és hogy az eddig megrögzött agglegény Mike fejét is elcsavarja. A nő egy visszautasíthatatlan ajánlatot tesz Mike-nak: segít neki összehozni egy nagyszabású show-t Londonban, ám később kiderül, hogy a szándékai nem teljesen önzetlenek. Tatum korábban arról beszélt, hogy az utolsó részben szeretné a táncok lehető legtöbb változatát bemutatni, és már a trailer nem szűkölködik az akrobatikus mozdulatsoroktól és koreográfiáktól.

Wonka

Mikor máskor érkezhetne “a legismertebb csokigyáros” újabb kalandja, mint karácsonykor. A Wonka című remake főszereplője a jelenkor tinibálványa, a tehetséges Timothée Chalamet. A történet Willy Wonka ifjúkorára fókuszál majd, így többek között azt is megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg az umpa-lumpákkal. Chalamet mellett olyan hírességekkel is találkozhatunk a filmben, mint Rowan Atkinson, Keegan Michael-Key, Olivia Colman és Jim Carter. Wonkát egyébként korábban ketten is megformálták a mozivásznon. 1971-ben Gene Wilder keltette életre, majd 2005-ben Tim Burton remake-jében Johnny Depp gondolta újra a karaktert

A bálna

Az internet egyik legkedvencebb hőse, Brendan Fraser egy Darren Aronofsky-drámában – A bálna művészfilm-jellege ellenére az év egyik legszélesebb körben várt filmje, amely február közepén kerül a hazai filmszínházakba. A visszatérő Fraser, akinek sokan már komoly díjjelöléseket vizionálnak, egy súlyosan elhízott, depressziós férfit alakít, aki újra szeretné szorosabbra vonni kapcsolatát eltávolodott tini lányával – akit a Stranger Thingsből ismert Sadie Sink játszik. Az már a kedvcsináló alapján egyértelmű, hogy komoly érzelmekre és katarzisokra számíthatunk.

Oppenheimer 

Természetesen nem maradhat ki a sorból Christopher Nolan alkotása sem, amely az atombomba atyjaként is ismert elméleti fizikus, J. Robert Oppenheimer életét dolgozza fel igazi sztárparádé kíséretében. A címszereplőt Cillian Murphy alakítja, akit eddig öt Nolan rendezésben láthattunk, de most játszik először főszerepet, és most dolgozik először a direktorral Robert Downey Jr. is, akire az első hivatalos fotók alapján rá sem ismernénk. A Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című életrajz alapján készült film az “atombomba atyjának” nevezett elméleti fizikus életét és az atombomba megalkotásáért felelős kormányzati kutatást, a Manhattan Projectet mutatja be július 20-tól. 

DŰNE 2

Jó hír a rajongóknak, hogy a megkapó, apokaliptikus látványvilággal operáló Dűne második része mér 2023 november elején a mozikba kerül. Denis Villeneuve rendező  által készített alkotás Paul Atreides mitikus utazását tárja fel, amint egyesül Chanival és a Fremenekkel, miközben bosszút áll a családját elpusztító összeesküvők ellen. Választania kell élete szerelme és az ismert univerzum sorsa között, és arra törekszik, hogy megakadályozza a szörnyű jövőt, amelyet csak ő láthat előre. A részben Magyarországon forgott Dűne folytatásában több színész is visszatér, köztük Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Josh Brolin, Stellan Skarsgår, Javier Bardem, Charlotte Rampling és Stephen McKinley Henderson. Emellett a 2. rész olyan híres arcokat köszönthet, mint az Oscar-díjas Christopher Walken, a Fekete özvegy sztárja, Florence Pugh, az Elvis-színész Austin Butler és a Bond-lányként is ismert Léa Seydoux. A sorozat első részét Oscar-díjjakkal is elhalmozták, magyar látványtervezője, Sipos Zsuzsanna és magyar állampolgárságú hangmérnöke, Mac Ruth is megkapta érte az filmakadémia díját. 

A nemzet aranyai

2023 tavaszán végre megnézhetjük a „A nemzet aranyai” című, egészestés mozifilmet, aminek hősei azok a vízilabda legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Ez alatt a 12 év alatt többek között Benedek, Kásás, Kiss, Szécsi, Biros, Molnár nevével fémjelzett csapat három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. Hatan bekerültek a nemzetközi Hírességek Csarnokába is. A filmben az archív felvételek mellett soha nem látott beszélgetések, friss interjúk, visszaemlékezések is helyet kapnak. Zákonyi S. Tamás rendező-producer munkáját szakértők és a válogatott tagjai is segítették. Egyediség, hogy nem egyszereplős sportfilm készül, hanem egy csapatot bemutató mozi, ahol minden egyes csapattag egyenrangú. Sikerük titka tehetségük mellett az egyéniségek találkozásából fakad.