Miből finanszírozta a pártállam az ÁVH működését? Hogyan kötődnek a Neander-völgyi medvevadászok az Érd környéki Fundoklia-völgyhöz?Megőrizhető-e a Szigetköz egyedi gazdagságú élővilága? Milyen élelmiszer kerül az asztalunkra? Csak néhány a számos kérdés közül, amelyre választ kap, ha ellátogat a nyolc tudományos ismeretterjesztő filmet bemutató sorozatunkra. Április 13-tól ismét filmklub az Akadémián.

061.HU

A 2016. április–május folyamán vetített filmek témájukban számos tudományág, többek között a történelem, a földrajz, a fizika és az agrártudomány területéhez kapcsolódnak. A vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben – filmes szakemberek mellett akadémikusok, fiatal kutatók, az MTA kutatóintézeteinek munkatársai lesznek a vendégeink.

A sorozat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával valósult meg, a bemutatott filmeket a Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozta. A testület Kollányi Ágoston pályázata, illetve Ember Judit-pályázata kifejezetten az igényes, színvonalas ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítését ösztönzi, amelyek keretében 2011 óta közel 350 alkotás részesült összesen több mint 2,7 milliárt forint értékű támogatásban.

Valamennyi esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

A vetítések helyszíne:

MTA Székház, II. emeleti Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Vezető kép: MTA