Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Budapest Film Zrt. mozijai március 12-én bezárták kapuikat, ám a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino filmszínházak szuper kezdeményezésének köszönhetően április 21-től, azaz mától ismét napi műsorrendben vetítenek a film.artmozi.hu oldalon keresztül.

061.hu

Habár fizikai valónkban nem lehetünk jelen a mozikban, a kezdeményezés elindítói igyekeznek az otthonainkba varázsolni az élményt: az előadásokra a szokott módon válthatunk kedvezményes jegyeket az interneten, a virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, akik szoktak, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várnak minket, akikkel a kedvenc mozijainkban máskor is találkozunk.

Hidegháború (2018)

A Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel – egy jegy 990 forintba kerül – közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a váratlan mozinélküliség idején.

A film.artmozi.hu oldalon új mozipremierek mellett Oscar-díjas alkotásokat, a Cannes-i, velencei és berlini filmfesztiválok versenyprogramjaiba válogatott alkotások közül szemezhetünk. A választható filmek mezőnye nagyon erős – megnézhetjük például Nemes Jeles László a holokausztfilm műfaját újradefiniáló, 2015-ben Oscar-díjjal jutalmazott alkotását, a Saul fiát, de Nemes Jeles másik filmje, a Napszállta is elérhető az oldalon. De Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotását, a Testről és lélekrőlt és Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt is választhatjuk. Jegyet válhatunk Pawel Pawlikowski lengyel rendező évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történetét bemutató Hidegháború című filmjére, valamint a francia Láthatatlanok című mozira is, amelyet eredetileg néhány héttel ezelőtt mutattak volna be. Elérhető az oldalon az öt török lánytestvér megpróbáltatásait bemutató, Deniz Gamze Ergüven rendezte Mustang, Asghar Farhadi filmje, a Mindenki tudja Javier Bardemmel és Penélope Cruzzal, és Marco Bellocchio a szicíliai maffia valós eseményeken alapuló sztoriját bemutató Az első áruló című alkotása is.

Az első áruló (2019)

A megváltott, virtuális jegyeket érdemes megőrizni, mint azt a szervezők írják: „Az igazi mozik újranyitása nagyon nagy ünnep lesz nekünk, akármikor is jön el az a nap. Szeretnénk, ha a Budapesti Távmozi nézőit üdvözölhetnénk ott majd legelsőként: ezért kérjük, jól őrizzék meg távmozijegyüket. Meg fogjuk találni a módját, hogy illően viszonozzuk, hogy velünk maradnak ezekben a nehéz időkben is, és jelenlétükkel segítik a budapesti filmszínházak színes világának életben tartását.”


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •