1877 október 28-án adták át a Gustave Eiffel irodája által tervezett Nyugati pályaudvart. Az állomás Franciaországban készített vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított, átadásakor az ötödik legnagyobb pályaudvar volt a világon, s egyedi stílusának köszönhetően pedig ma is a legimpozánsabbak között emlegetik. Az épület jelenleg egy hét hónapos frissítésen esik át, amely a napokban kezdődött és december 7-ig tart majd. A fejlesztésnek köszönhetően elvégzik a vágánycsarnok tetőszerkezetének, a csatlakozó üvegszerkezetek, a pénztárcsarnok, az épületben működő gyorséttermem és hat homlokzati torony tetőszerkezetének műemléki rekonstrukcióját. Megújul a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat és az utastájékoztatási rendszert is modernizálják. A különleges épületet egyébként számos filmhez, videokliphez, reklámhoz használták háttérként, igaz legtöbbször más európai helyszíneket „személyesített meg”. A pályaudvar megújulásának apropójából összegyűjtöttünk néhány olyan alkotást, amelyben a Nyugati is szerepet kapott.

061.hu

Die Hard 5  – Drágább, mint az életed

Amikor a Bruce Willis nevével fémjelzett Die Hard-széria első filmjei elkészültek még csak álmodozhattunk arról, hogy egy ilyen nagyszabású filmet nálunk forgassanak. Csak 2012-ig kellet türelemmel lennünk, aztán John McClane megérkezett Budapestre és kiütötte Kamarás Ivánt. A Die Hard – Drágább, mint az életed című ötödik részt javarészt nálunk rögzítették, majdnem öt hónapon keresztül dolgoztak a fővárosban. Budapest persze nem magát „alakítja”, így a nagyjából negyven helyszín, köztük a Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum, a Madách tér, a 7. és a 8. kerület utcái, a Nyugati pályaudvar környéke és a pesti rakpart Moszkvát személyesíti meg. A Nyugati tér egyik éttermét például orosz elit klubbá alakították. Aztán „felrobbantották”.


A napfény íze

Szabó István zseniális filmjét valószínűleg egy hazai mozirajongónak sem kell bemutatni. A rendező saját forgatókönyvéből készült mozija egy magyar család három nemzedékének története; a felemelkedésé, a bukásé, a kudarcoké, szerelmeké és a küzdelmeké. A film három Európa-díjat is kapott: egyet a forgatókönyvért, a másikat Koltai Lajos operatőri munkájáért, és a harmadikat Ralph Fiennes főszereplői alakításáért. Több jelenetet is forgattak Magyarországon, számunkra  – a Nyugati pályaudvart ünnepelve – az kerülhet reflektorfénybe, amelyben a második generációt képviselő Ádám a vívás olimpiai bajnoka lesz és hazatérve a Nyugatiban fogadja őt és a csapatot az ünneplő tömeg. A jelenet a film 88. percénél látható.


Good: A bűn útjai

A Viggo Mortensen főszereplésével készült film 2007-ben forgott Budapesten, egy évvel később került a mozikba. Mortensen  egy liberális szellemiségű német professzort alakít, aki a náci Németországban fokozatosan magáévá teszi az uralkodó párt eszméit, eltávolodva zsidó barátjától. A színész azóta is sokat mesél a magyarországi forgatásról, arra különösen szívesen emlékszik vissza, hogy egy magyar kocsmában nézte végig, ahogy kedvenc focicsapata, a San Lorenzo megnyeri az argentin bajnokságot. Német katonák és horogkeresztes zászlók a Nyugatiban, hátborzongató kép.

A film Nyugatiban játszódó jelenete.

HHhH Himmler agyát Heydrichnek hívják

Második világháborús filmeknél maradva, egy a napokban a mozikba került, Magyarországon forgott nemzeközi produkcióban is többször feltűnik a Nyugati Pályaudvar épülete. A Himmler agyát Heydrichnek  hívják című film 1942-ben, a Harmadik Birodalom fénykorában játszódik és valós történeten alapul. A londoni cseh ellenállás megtervezi a második világháború legambiziózusabb katonai műveletét: az Anthropoidot. Két fiatal katonát Prágába küldenek, hogy meggyilkolják a legkegyetlenebb náci vezért, Reinhard Heydrich SS vezetőt és a Végső megoldás fő szervezőjét. A film Prága helyett Budapesten forgott, még a trailerben is jól kivehető 1.02-nél ünnepelt állomásunk.


Csajok Monte Carlóban
A mára világsztár Selena Gomez is forgatott Budapesten, többször is. Dream Out Loud című dalának klipje a Budai várban játszódik, de számunkra most sokkal lényegesebb az – egyébént felejthető – Csajok Monte Carlóban című film. Monte Carlo ide vagy oda, a mi pályaudvarunk nyert: az akkor 17 éves tinisztár a Nyugati Pályaudvar ötödik vágányára érkezett barátnőivel, a csarnokot pálmafákkal és egy nagyméretű Monaco-Monte Carlo táblával alakítottak át.

https://www.youtube.com/watch?v=Rxm_bVVhbr8

Gwen Stefani: Early Winter
A No Doubt korábbi énekesnőjének ez a dala nem lett igazán nagy siker Magyarországon, érthetetlen, hogy miért. Kellemes popdal, melynek a klipje szinte teljes egészében a budapesti Nyugati pályaudvaron játszódik. A klipet Sophie Muller rendezte, Gwen európai, The Sweet Escape elnevezésű turnéja során vették fel 2007-ben.


Underworld
A már nem mai „gyereknek” számító, de még most is meglepően népszerű vámpíros-farkasemberes filmet, a nyomokban Görög Zita megjelenést is tartalmazó Underworldot is Budapesten forgatták. Kifejezetten üdítő látvány egy-egy magyar utcanevet látni a jelenetek között, nem is beszélve – ha már Underworld – a napokban nyugdíjba vonuló kék metrókocsikról. A földalatti mellett többször feltűnnek Budapest épületei és a Nyugati pályaudvar váróterme, bár ember legyen a talpán a sokszor látott helyeket a vámpírvilágban is felismeri.

Reklámok tucatjai
Több reklámfilmet is forgattak az elmúlt években a Nyugatiban, de ezek közül is kiemelkedett az egyik sportszermárka promója, amely nagyon elegánsra sikerült. A másfél perces kisfilmben egy férfi kiszúr egy nőt a Nyugati pályaudvar peronján, aki éppen egy vonatra száll fel. A férfi gyorsan elszalad a jegypénztárba jegyet venni, hogy vagonról vagonra üldözhesse a kiszemelt nőt. Téren és időn átverekedve magukat természetesen a végén egymásra találnak.

https://www.youtube.com/watch?v=IZC02EQqcXc